Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában őrizetbe vettek egy melegjogokért tüntető angolt

2018. június 14., csütörtök 17:20 | aznap frissítve

Moszkvában, a Vörös tér közelében őrizetbe vették Peter Tatchellt, az ismert angol melegjogi aktivistát. A férfi egyszemélyes demonstrációt tartott, amivel a melegek ellen Csecsenföldön elkövetett súlyos rendőri atrocitások ellen tiltakozott. Tatchell egy táblát tartott maga elé, amin ez állt:

"Putyin nem lép fel a melegek csecsenföldi kínzása ellen"

Az aktivista élő videóban közvetített a megmozdulásról, de hamarosan rendőrök vették körül, akik közölték vele, hogy megsértette az orosz törvényeket. Amikor Tatchell arra hivatkozott, hogy az egyszemélyes tüntetéseket az orosz alkotmány szerint nem kell bejelenteni, a rendőrök arról tájékoztatták, hogy ez valóban így van általában, de a világbajnokság idejére bizonyos területekre vonatkozóan különleges szabályok léptek életbe.

A rendőrök megengedték Tatchellnek, hogy maga sétáljon el a rendőrautóig, amivel aztán bevitték a tverszkajai állomásra. 

A BBC a külügyi hivatal tájékoztatására hivatkozva később azt írta, hogy a férfit pár óra múlva elengedték.

A tüntetés megkezdése előtt az aktivista elmondta a médiának, hogy Putyin nem hajlandó fellépni a Csecsenföldön zajló, melegeket célzó boszorkányüldözés ellen, amelyben az LGBT-közösség számtalan tagját tartóztatták le és kínozták meg. Olyanok is voltak, akiket megöltek.

Oroszország 2013-as törvénye a "Homoszexuális propaganda ellen" egy eszköz, hogy kriminalizálják a békés melegjogi megmozdulásokat, kirúgják a meleg tanárokat és elnyomják a meleg fiatalokat segítő jótékonysági szervezeteket.

Tatchell azt is az orosz vezetés szemére hányta, hogy a rendőrség nem tesz semmit a szélsőjobboldali csoportok ellen, akik erőszakos, megalázó támadásokat hajtanak végre az LGBT-közösség ellen.

A mostani már az aktivista hatodik látogatása volt Oroszországban, ahol korábban már kétszer is letartóztatták, 2007-ben pedig neonácik támadták meg, a verés következtében agysérülést szenvedett.

Tatchell egyike annak a 30 aktivistának, akik 1972-ben megszervezték az Egyesült Királyság első Gay Pride rendezvényét Londonban.

Rovatok