Index Vakbarát Hírportál

A lesajnált vb-nyitómeccsből orosz KO lett: 5-0

2018. június 14., csütörtök 19:00

Oroszország a hazai rendezésű futball-vb első meccsén kiütötte a szaúdiakat, ráadásul igazán látványos gólokkal. Még Vlagyimir Putyin is elégedett volt a díszpáholyban.

Negyedórás és közepesen szemfényvesztő műsorral indult a 2018-as futball-világbajnokság: a megnyitóünnepségen igazából volt minden, ami ilyenkor kell. Ugrándozós, szaladgálós koreográfia, lángcsóvák, Robbie Williams, egy Vlagyimir Putyin- és egy FIFA-elnöki beszéd. Aztán jöhetett, amire mindenki várt, vagy hát nem annyira. Sokan fanyalogtak ugyanis az első mérkőzés párosítása miatt, mivel Oroszország és Szaúd-Arábia került össze. 

De amennyire lesajnált volt a nyitó párosítás, annyira lendületesen indult. Jó, a színvonal nem verte az egeket, mert sokat hibáztak a csapatok, de az oroszok feltüzelve indítottak, voltak lehetőségeik, és az első bénult percek után a szaúdiak is vezettek értelmezhető támadást, ami után tizenegyest reklamáltak. Nem kapták meg.

Az oroszok főleg a bal szélen nyomták meg, innen jött a vezető góljuk is: a tizenegyedik percben Gazinszkij fejese a hosszúban landolt, eléggé lesgyanús helyzetből, de nem volt videóbirózás. Pár perccel később kis híján jött a második, mert megint kigurigázták a szaúdi védelmet, Szmolov próbálkozása után kellett hatalmasat védenie a szaúdi al-Majufnak.

A hazai csapat játéka kezdett javulni, és egyáltalán nem lassítottak, inkább az volt a baj, hogy sokszor kulcspasszoknál hibáztak. Pedig a szaúdiak mindent megtettek, hogy nagyobb legyen a különbség, mert többször életveszélyes helyzetben adtak el labdát.

Az oroszok előnye nem nőtt, elvesztettek viszont egy kulcsembert, mert Dzagojev egy sprint közben kapott a combjához. Rögtön látszott, hogy komoly a baj, nem is tudta folytatni a játékot, Cserisev váltotta. Volt még orosz lehetőség, de három a kettő elleni helyzetből sem akart megszületni a második gól. És amikor úgy nézett ki, hogy érdektelenségbe fordul az első félidő vége, akkor a csereként beállt Cserisev egy szaúdi védelmi kihagyás után két védő között remekül megtartotta a labdát, majd a rövidbe lőtt. Csodásan pörgette fel a kicsúszó védő előtt, szép megoldás volt, ezzel lett 2-0.

Ahogy az várható volt, az oroszok kezdték jobban a második félidőt is, de az 55. percben jött a szaúdiak legveszélyesebb lehetősége: egy kapu előtt labdába sikerült beleszúrni, de a kaput eltalálni már nem al-Dzsasszimnak. Ennek ellenére az oroszok simán kézben tartották a meccset, az ellenfél térfelén járatták a labdát, és további lehetőségeket dolgoztak ki. Igazából csak az volt a kérdés, mikor lövik be a harmadikat.

A 71.percig kellett erre várni, amikor Golovin beadása után egy másik csere, Dzjuba fejelt szépen a kapuba. Kellett ehhez az is, hogy jócskán lemaradjanak róla a védők.

A három bekapott góltól sem ment el az amúgy szimpatikusan játszó szaúdiak kedve, becsülettel mentek a gólért.

Csakhogy itt még egyáltalán nem volt vége az orosz lendületnek, mert Cserisev megint villant, méghozzá gyönyörű góllal: labdaátvétel után 15 méterről külsővel, gyönyörűen nyesett ballal a hosszú felsőbe, pazar megmozdulás volt. A vb egyik legszebb gólja lesz.

Az oroszok megérdemelten nyertek, és a lehető legjobban, várakozáson felül indították a hazai rendezésű vb-t, a szaúdiak pedig megint nem úszták meg a vb-t nagy vereség nélkül.

momemtum

Oroszország - Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, v.: Nestor Pitana (argentin)

gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)

sárga lap: Golovin (88.), illetve al-Dzsasszim (93.)

stat

Rovatok