Index Vakbarát Hírportál

Ez volt a világbajnokság 2. napja

Index
2018.06.15. 22:45

Összefoglaló

Három meccsel folytatódott a világbajnokság, Uruguay és Irán hajrábeli drámával nyert, a portugál-spanyol őrült jó 3-3 lett.
Cristiano Ronaldo beérte a 84 válogatott gólig jutó Puskás Ferencet.
A FIFA vizsgálatot indított az üres helyek miatt.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Babonából, a jó szerencse zálogaként visznek élő csirkét a lelátóra általában a nigériai szurkolók, az oroszországi vb szervezői viszont megtiltották nekik ezt, így már a szombati, Horvátország elleni csoportmeccsre sem vihetnek kabalabaromfit, jelentette a BBC az Interfax hírügynökség nyomán.

    De, hogy ne legyen balszerencse a dologból, kijelölnek nekik olyan szurkolói zónákat, ahova vihetnek magukkal csirkéket.

    A 2010-es vb-n az Argentína elleni meccsre akartak nigériai színekre festett csirkéket bevinni, de akkor is megtiltották nekik ezt.

  • Vagy csak szeretnek táncolni és énekelni, mindenesetre a Japán elleni keddi nyitómeccsükre meglehetősen jó hangulatban készültek Cuadradóék.

  • Már a pénteki, Uruguay elleni meccs előtt is azt mondta, hogy szinte biztosan játszani fog az egyiptomi csapat legjobbja, de Hector Cúper a keddi, házigazda oroszok elleni meccsre már tényleg azt ígéri, hogy ott lesz a Liverpool-sztár.

    „Kétségtelenül fontos játékosa csapatunknak. Lehetséges, ha a pályán van, más lett volna az eredmény, de ezt már soha nem fogjuk megtudni” – nyilatkozta Cúper az uruguayiak elleni 1-0-s vereség után.

  • A 23 éves Joshua Kimmich négy éve még nem lehetett a világbajnoki aranyérmes csapatban, a tavalyi Konföderációs Kupán viszont már ott volt.

    Akkor is találkoztak Mexikóval, a vasárnapi ellenfelükkel. 4-1-re nyertek, de nagy hibák után szerezték a góljaikat.

    Kimmich most azt mondta, hogy jobbak voltak a játékban a mexikóiak, mint ők. "Remekül indultunk akkor, most is jó lenne hasonló."

  • Legalábbis a szurkolóik: az egyik kocsmából kiitták a sört és egy picit összehányták a padlót. Melegítenek a holnapi Franciaország elleni meccsre.

  • Bár vigasztalni aligha vigasztalja a vereség után

  • Nordin Amrabat vélhetően agyrázkódást szenvedett az Irán elleni csoportmeccsen. Nem vagyok orvos, de minimum fura, hogy egy teljesen szétesett, két lábon állni képtelen, félájult, fejsérülést szenvedő embert pofonokkal próbálnak meggyógyítani.   

  • Az 1990-ben világbajnok Németország kulcsembere, Lothar Matthäus mondott egy meglepőt.

    Jobbnak tartja a mostani német csapatot, mint azt, amelyik 28 éve Argentínát 1-0-ra legyőzve megnyerte a tornát.

  • A világ is csak találgat, hogy mi baja lehet az egyik legnagyobb belga sztárnak, Kevin De Bruynenek válogatott társával, Adnan Januzajjal. Talán az zavarta, hogy két lába van, de egyik sincs eltörve.

    A Panama elleni nyitómeccsükre készülő belgák edzésén a Manchester City középpályása kilométerekről szállt bele a Real Sociedadban játszó szélsőbe, aki csak kiváló reflexeinek köszönheti, hogy megúszta komolyabb következmények nélkül. Végül csak súrolta a becsúszás, a nagyját átugorta.

  • Az uruguayi csatár vélhetően nem ezzel a jelenetsorral fog javítani az amúgy sem túl fényes megítélésén:

    De legalább nem harapott meg senkit.

  • Az a +5-ös gólkülönbség továbbjutást érhet a végén:

  • Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken közölte a sajtóval, hogy több mint kétmillióan érkeztek az országba a vb alkalmából.

    Emellett kitért arra is, hogy Putyin elnök meghívására az országba érkezik António Guterres, az ENSZ főtitkára, aki megnézi a Portugália - Marokkó meccset, utána pedig tárgyalni fog Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Kirill pátriárkával, valamint felszólal a Valdaj politikai vitaklub tanácskozásán is.

  • Hierro a következő 11-gyel kezd C. Ronaldóék ellen:

    De Gea; Nacho, Ramos, Piqué, Jordi Alba;Busquets, Koke; Isco, Silva, Iniesta és Diego Costa.

  • Nem csak a nemzetközi hivatalos vb-himnusz van ám, megírták a sajátjukat az oroszok is, pontosabban megírta az Uma2rman, elég vidám, amilyen szokott lenni.

      Ha az együttes máshonnan nem, az idén húsz éves fantasy regényből 2004-ben megfilmesített Éjszakai Őrség főcímdalából ismerős lehet:

  • Pontosabban majdnem az összeset.

    A jekatyerinburgi stadionnak 33061 a befogadóképessége, a FIFA hivatalosan is megerősítette, hogy 32278 jegyet adtak el. Ehhez képest a lelátókon elég sok üres széket lehetett látni. 27015-nél állt meg a számláló, ennyien látták Uruguay 1-0-s győzelmét Egyiptom ellen.

    "A két csapat drukkerei itt voltak, azok a helyek maradtak üresen, amelyeket a helyiek vettek meg" - nyilatkozta a FIFA szóvivője, és azt is megerősítette, hogy vizsgálat lesz.

  • A 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon tűnt fel és lett a futballtornák egyik legidegesítőbb jelensége a vuvuzela, ez a monoton, tíz perc után már az agyat károsító afrikai hangszer. Egyiptom meccsén még csak nyomokban hallatszott, a Marokkó-Irán meccsen viszont már folyamatosan. 

  • A brazil Ronaldo nagyon kiosztotta az egyiptomi válogatott mesterét, Héctor Cúpert:

    Ő volt karrierem legpocsékabb edzője, miatta ért véget az interes karrierem is. Talán az övé a világ legjobb ügynöke, hogy ilyen állásokat kap. 

    Ronaldo ultimátumot adott Massimo Morattinak, hogy Cúper vagy ő. Az Inter tulajdonosa utóbbit választotta, Ronaldo pedig a Realnál kötött ki, egy évre rá pedig kivágta Cúpert.

  • Két kínai férfi az őrszobán kötött ki Szentpéterváron, miután drónnal vették fel a kivetítőn meccset figyelő belvárosi tömeget – írta a Fontanka.ru. A városi portál úgy tudja, a két férfit végül elengedték, nem sokkal azután, hogy írásos magyarázatot adtak.

    A szabályozás viszont elég szigorú, így nem érdemes a drónokkal próbálkozni, nem csak a stadionokban, de azokon kívül sem. A mérkőzéseknek helyt adó városok 110 kilométeres körzetében magáncélból drónok nem engedhetők fel, június 1 és július 17 között.

  • A világbajnokság második meccsén Uruguay csak a 90. percben fejelt góllal győzte le Egyiptomot. A dél-amerikai siker ellenére egy egyiptomi, a válogatott kapusa, Mohamed al-Senavi lett a mezőny legjobbja. Miért is? Négy lövés ment a kapujára, ebből háromszor bravúrral mentett, a védési hatékonysága így 75 százalékos volt. Az egyik legnagyobb védés, amikor a 83. percben Cavani bombáját tolta fölé.

  • – mármint az egymillió négyzetkilométer feletti kategóriában, hiszen épp csak befér a klubba, 1 001 449 millió négyzetkilométerrel. Népessége már 95 millió, a százat hamarosan átlépi. A lakosság csaknem ötöde, 18 millió lakos él Kairóban és a főváros vonzáskörzetében. 

  • A francia szövetségi kapitány szerint nem probléma, hogy a válogatott tagjainak kevés tapasztalata van a nagy tornákat illetően.

    A franciák keretében több fiatal is van, a 23 játékos közül mindössze hatnak van vb-tapasztalata, Deschamps ugyanakkor bízik bennük, elmondása szerint azért választotta ezeket a játékosokat, mert a csapat hasznára lehetnek és minőséget képviselnek.

    A franciák szombaton az ausztrálokkal játsszák majd első meccsüket, a kapitány velük kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy erős, fegyelmezett és szervezett csapatról van szó, Hugo Lloris csapatkapitány pedig arról beszélt, hogy az első perctől nehéz mérkőzésre számít szombaton.

    Lloris az esélyesekről is beszélt, magukat nem sorolta közéjük, ellentétben a

    brazil, a német és a spanyol csapattal.

    Mint mondta, sok kiváló játékosuk van, megvan bennük a becsvágy, de szerénynek kell lenni, a pályán kell bizonyítaniuk.

    (MTI)

  • A Magyarországnál kétszer nagyobb, de csak 3,4 milliós Uruguay lakosságának 55 százaléka a fővárosban és vonzáskörzetében él. Montevideo jelentése elég triviálisnak tűnik, "hegyet láttam", amit Magellán egyik matróza kiáltott volna, amikor a nagy portugál hajós arra járt az emberiség történetének első Föld körüli útján.

    Pedig ezt a verziót a történészek vitatják, mert a dialektusokból sem portugálból, sem spanyolból, sehogy sem jön ki a video ige, sem múlt, sem jelen időben. 

    Ellenben Magellán expedíciójának egyik tagja leírta még akkoriban, 1520-ban, hogy a van egy kalapalakú hegy, amelyet ők elneveztek Montevidinek.

    Egy kevésbé népszerű feltételezés szerint ez csupán egy rövidítés, miszerint ez a VI. hegy keletről nyugat felé, Rio de la Platától. ("Monte VI de Este a Oeste".) Érdemi bizonyíték erre sincs, ahogyan arra sem, hogy ez valójában a Szent Ovidio hegye elnevezésből alakult volna ki.

  • Tényleg megy a metróban az élő közvetítés, minden szerelvényben az ajtók oldalán egy-egy kis képernyőn lehet nézni az éppen futó meccset, ami most az Egyiptom-Uruguay.

  • Persze semmi köze nincs az ítéletnek a vb-hez, de ettől még elég szórakoztató, hogy éppen most született döntés a Real Madrid sztárjának adócsalási ügyében, melynek értelmében két év börtönre és 18,8 millió euró megfizetésére kötelezték Ronaldót.

    A portugált eredetileg 14,7 millió eurós adócsalással vádolták, de végül 5,7 milliós adócsalással ítélték el, úgyhogy ezzel nemcsak véget ér a játékos kálváriája, hanem még viszonylag jól is jött ki a dologból, hiszen akár 28 millió eurós büntetést és 3,5 év börtönt is kiszabhattak volna rá.

    Ronaldo minden gondja persze nem oldódott meg egy csapásra ezzel, először is el kéne intéznie, hogy - Messi korábbi adócsalási ügyéhez hasonlóan - börtön helyett fizethessen, másrészt pedig hiába függesztik fel Spanyolországban automatikusan az ilyen büntetéseket, ez még mindig rizikós lehet a portugál számára, ha a jövőben bármi miatt újra összeakaszkodna a hatóságokkal.

    (Marca)

  • Egy Luzsnyiki környéki kocsmában állt össze az argentin, izlandi, mexikói, brazil összefogás, előbb együtt messiztek, majd  Sigurdsson nevét skandálták csoportosan. Argentína és Izland szombaton egymás ellen játszik Moszkvában.

  • Jekatyerinburgban most ez a helyzet, hiszen itt a már épp ázsiai oldalon fekvő városban most kezdődőtt Uruguay és Egyiptom meccse. A világ legunortodoxabb ideiglenes lelátóval megáldott stadionja közelében az uruguayi és az egyiptomi szurkolók vidáman fotózkodnak.

    Sajnos a meccset, úgy tűnik Szalah nélkül játssza Egyiptom, de ki tudja. Lehet, hogy nem szalasztja el teljesen és később még beszalad.

  • Akkor az ötös körvonalon robogjon végig, majdnem az összes állomásnál érdemes leszállni bámészkodni.

  • Közzétette az egyiptomi válogatott az Uruguay elleni kezdőjét, Szalah kimaradt belőle.

  • Az NFL ugyanis a világbajnokság tiszteletére közzétett egy majdnem öt perces videót a liga történetének legjobb és legrosszabb onside kickjeiről. 

  • Hatalmas verspárbaj alakult ki egy humorista és Ramzan Kadirov között, és az előbbi még mindig életben van!

    Persze, most egy időre bevarrta a hivatásos rettegők száját a szaúdiak legyalulása, de azért a humorista Szemjon Szlepakov sokak szívéből szólt, amikor pár napja egy ironikus dallal lépett elő, amelyben az orosz válogatott szövetségi kapitányának lecserélését javasolta, nem is akárkire: a csecsen elnököt, Ramzan Kadirovot bízná meg a csapat vezetésével. A dal refrénjében ilyesmik vannak:

    Ramzan, Ramzan, Ramzan/ győzelemre visz az ám!

    Ramzan, Ramzan, Ramzan/kemény, mint a parmezán!

    Nem hisz a férfikönnyeknek/Ő az kit sokat követnek

    A gyenge fiúknak kell a nagy szám/Ramzan, Ramzan, Ramzan! 

    A szöveg többi részében meg ilyenek:

    Eljött Oroszországba a futballünnep/És jól el is vitte minden erőnket 

    Bár nagyon meggyűrt minket az olimpiánk/Mi most újra befeszítjük a farpofánk

    De nem röhöghet rajtunk, majd a planéta/Hát mivégre van nálunk a sok rakéta

    Szóval igazából itt minden pazar/De a csapatunk sajnos egy nagy szar

    A dolog itt nem ért véget, a csecsen elnök versben válaszolt a szintén a Kaukázus közelében élő humoristának.

    A viccre most válaszol neked Ramzan/Hogy Dzjuba, meg Egyiptom, meg parmezán

    Nálam nem sajt, hanem kő a szó/Ramzan Kadirov mondja neked ezt tesó

    Ja, és meghívta Szlepakovot Groznijba, hogy közösen írjanak egy másik dalt, mert egy picit az a parmezános rész nincs rendben. De a humort értékeljük – nyugtatta meg a szerzőt a csecsen elnök.

Rovatok