Index Vakbarát Hírportál

Futsalból jön, Oroszország a lábai előtt

2018. június 15., péntek 16:51

A világbajnokság nyitómeccse 5-0-s orosz győzelmet hozott, és máris megmutatta, hogy Alekszandr Golovin lehet az az orosz futballista, aki valamelyik topligában is meghatározó játékos lesz. Már több nagy klub, mint a Juventus vagy a Barcelona is érdeklődött iránta. A 22 éves középpályás két gólpasszal és egy szabadrúgásgóllal kezdett be a vb-n.

Golovin a szibériai Kaltanban született, ahol olyan az időjárás, amit Szibéria hallatán gondolunk. Hó, nagy fagyok. A településnek egyetlen szabványméretű futballpályája van, de azt nem sokat tudják használni a hideg miatt. Kényszerűségből Golovin a futsallal kezdte, és már ötévesen elhatározta, más utat jár be, mint a bányászváros többi lakója.

A semmi közepén nem volt könnyű dolga a Zinedine Zidane és Alekszej Szmertyin bűvöletében élő kissrácnak, de nagyon elszánt volt. A Csirkének becézett vékony fiút az is motiválta, hogy Szmertyin is Szibériából, Barnaulból jutott el a Chelsea-be. 

Kaltanból egy kis szibériai akadámiára került, de Leninszk-Kuznyeckijben nem sokra tartották, jobbára kispados volt a fizikuma miatt. A futsalban remekül megtanult cselezni és passzolni, és amikor meg is tudott erősödni, egyre többen figyeltek fel rá. 2012-ben már bekerült a szibériai válogatottba is. Itt szúrta ki magának a CSZKA Moszkva játékosmegfigyelője is, és nem sokkal később le is igazolták Golovint, mesélteaz ESPN. A következő évben már az orosz U17-es csapattal aranyat nyert az Európa-bajnokságon.

Golovin az ifjúsági Bajnokok Ligájában is szerepelt, és a CSZKA felnőtt csapatában is számítottak rá. 18 évesen debütált, és Leonyid Szluckij edző rendszeresen játszatta a középpályást, aki így hamar tapasztalatokat gyűjthetett.

A válogatottban is számítottak rá, 2015-ben a fehéroroszok ellen játszott először barátságoson. Elég jól sikerült a bemutatkozása, 16 perccel azután, hogy beállt, már gólt is szerzett, ahogy a második meccsén, Litvánia ellen is betalált. Az Eb-selejtezőkön nem kapott játéklehetőséget, de Franciaországban az oroszok mindhárom meccsén pályán volt.

Egészen a vb-nyitómeccséig nem volt több válogatott gólja, de gólok nélkül is nagyon érezhető Golovin jelenléte, fontos passzokat ad, sokoldalú játékos, ha kell, visszavont irányító középpályást játszik, ha kell, éket. Elég jól védekezik és szerel, gyakran indulnak tőle a kontrák, és ahogy a szaúdiak ellen láthattuk, rúgótechnikája is van. De még milyen: abszolút balos szögből csavarta be jobbal, ráadásul az előtte ballal a meccsen duplázó Cserisevet oda sem engedte - vagy lehet, hogy Golovint ismerve Cserisev nem is akarta vállalni.

Golovin minden remek technikai tulajdonsága mellett még keményen hajt is, a szaúdiak ellen

övé volt a legjobb futóteljesítmény is, 12,7 kilométerrel zárt.

Golovinról egyre több csapattársa mondja azt, hogy az orosz futball jelenkori legnagyobb tehetsége, és nem is véletlen, hogy egyre több nagy klub érdeklődik iránta. Igaz, Szluckij edző azt nyilatkozta, hogy ő csak akkor akar megválni tőle, ha már kész játékos lesz, és biztos kezdő, bárhová megy. 

Radar

Állítólag már a Barcelona is figyeli Golovint, de az Arsenal is érdeklődött iránta, Arsene Wenger is leigazolta volna. A kárpátaljai futballmenedzser, Varga Sándor még novemberben azt nyilatkozta, az Arsenal tökéletes következő állomás lenne Golovinnak, de a képességei alapján még a Barcelonában is megállná a helyét. Volt, aki labdakezelése, cselei miatt már Iniestához is hasonlították az oroszt.

Iniesta távozása után logikusnak is tűnhet, hogy a Barcához vigyék. Az olasz lapok viszont arról írnak, hogy Golovin a Juventussal már meg is állapodott, milyen feltételekkel menne az olasz csapathoz. A középpályásnak a saját árára persze nincsen ráhatása, de ha ilyen formában játszik a vb többi meccsén is, jó magasra felnyomhatja a jelenleg 18 millió euróra taksált értékét. Ami fél év alatt, vb nélkül is ugrott nyolcmilliót.

Rovatok