Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok egyszer nyertek nagyobbat vb-n, ellenünk

2018. június 15., péntek 10:18

A vb-házigazda Oroszország 5-0-s győzelmével megadta az alaphangot a tornának, pláne, hogy ehhez hasonló győzelem 84 éve nem volt nyitómérkőzésen.

És az sem klasszikus nyitómeccs volt, mert ugyan az 1934-es torna első meccsén az olasz válogatott 7-1-re szedte szét az amerikaiakat, de azon a tornán az első kör mind a 8 meccsét egy napon és teljesen egy időben rendezték.

Mellesleg az orosz, illetve a szovjet válogatott sem nagyon nyert ekkorákat a vb-n. Hatot már rúgtak, de akkor is öt gól volt a különbség, ugyanis az 1994-es amerikai torna csoportmeccsén 6-1-re verték meg Kamerunt. Annak a meccsnek az érdekessége, hogy Oleg Szalenko egymaga ötöt vállalt, és úgy lett holtversenyben aranycipős Hriszto Sztojcskovval, hogy a folytatásban már csak egyszer talált be. 

Viszont a szovjet/orosz válogatottnak

egyetlen nagyobb arányú győzelme akad a vb-ken: az 1986-os mexikói tornán elért 6-0 Magyarország ellen. 

A csütörtök esti 5-0-val a házigazda csapatok veretlensége is folytatódott, eddig hét győzelmet és három döntetlent értek el a nyitómeccseken a hazai csapatok. Az oroszoknak ez most azért is jött jól, mert ötmeccses vb-s nyeretlenségi sorozatot szakítottak meg a világbajnokságokon. 

Rovatok