Index Vakbarát Hírportál

Izland elrontotta Argentína vb-rajtját, Messi 11-est hibázott

2018. június 16., szombat 16:57

Argentína az első gólja után majdnem szerzett még egyet, ehelyett Izland egyenlített. A második félidőben Messi tizenegyest hibázott, és kibírta a nyomást az ellenfél, így 1-1 lett a vége.

A péntek esti spanyol-portugál és Cristiano Ronaldo mesterhármasa után az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzés az argentin-izlandi volt a csoportkörből: a legutóbbi világbajnokság döntőse Messivel a legutóbbi Európa-bajnokság meglepetéscsapata és vb-újonc ellen a torna egyik legkeményebb csoportjában (Nigéria és Horvátország került még ide).

A média- és szurkolói érdeklődés is hatalmas volt a moszkvai Szpartak-stadion környékén, már órákkal a kezdés előtt komoly tömeg gyűlt össze a beléptetésen kívül, a hangulat pazar volt

Nem is kellett csalódni, mert a meccs első tíz perce kifejezetten pörgött: Messi két szabadrúgása után alakultak ki argentin helyzetecskék, aztán a kezdeti megilletődöttség után Izland is kidolgozott két helyzetet, Finnbogason volt a legveszélyesebb. Az izlandiak amúgy az elején keménykedtek egy kicsit, több durva belépőjük is volt, aminek nem sok köze volt a labdához.

Messi kifejezetten aktív volt az első negyedórában, és közben az argentin nyomás egyre nőtt,  aminek a 20. percben meg is lett az eredménye. Rojo eltört távoli lövését Agüero vette át a tizenhatoson belül, tolt rajta egyet, majd bődületes gólt vágott a felsőbe. 

Az argentinok ezután is lendületben maradtak, mert két perccel a gól után megint Messi veszélyeztetett. De újabb argentin gól helyett izlandi egyenlítés jött: a legveszélyesebb izlandi, Finnbogason pofozott be egy kipattanót közelről. Az argentin védekezés borzalmas volt, a gól előtt már jó fél perccel tudni lehetett, hogy ezt a támadást nem fogják túlélni, egymás után jöttek a kétségbeesett vészmegoldások.

Ezután megint az argentinoknál volt többet a labda - közel 80 százalékban -, uralták a meccset. Messi és a többiek főleg távoli lövésekkel próbálkoztak - lőtt boldog boldogtalan a meccsen -, még Otamendi és Mascherano is, mert az izlandiak bezárták a kaput a tizenhatosnál. Két vonalban védekeztek rettentően pontosan, nem lehetett átjátszani őket. 

És a félidő végén majdnem a vezetést is megszerezték: egy argentin védelmi kihagyás után megint Finnbogason került oda a kapu elé, ki más?

A második félidőt már Izland kezdte jobban, sikerült beszorítani az argentinokat pár percre, és még helyzeteket is kidolgoztak. Mire viszont az argentin közönség hőbörögni kezdett, helyreállt a rend, mert Messi és Agüero vezetésével beindultak az argentinok. Csakhogy igazán veszélyesek nem voltak, mert minden egyes lövést blokkoltak az izlandiak,

egyszerűen mindenhol ott voltak.

A vb-újoncnál a meccsen többször is elővették a 2016-os Eb-ről ismert titkos fegyvert,  a hatalmas bedobásokat, ám komoly zavart nem tudták okozni velük. 

A 63. percben jöhetett volna a fordulópont,

mert Argentína büntetőt kapott, de Messi nagyon gyenge lövését kivédte Halldorsson, vagyis maradt az 1-1.

Nem változott a meccs képe sem, mert az argentinok mentek előre, de rendre az izlandi falba ütköztek, és egy idő után egyre reménytelenebbnek tűnt az egész. Távoli lövésekre még futotta, és pontrúgásokban is ott volt a veszély, bár a 72. percben Messi 22 méterről leadott szabadrúgása a sorfalról pattant ki. 

Azért azt is lehetett érezni, hogy az izlandiak egyre nagyobb nyomás alatt kezdenek egy kicsit fáradni, totál beszorultak, egy idő után a saját térfelükről sem nagyon jöttek ki. Hősies bevetődésekre és mentésekre azért így is futotta, igaz, közben elmaradt egy argentin tizenegyes a 78. percben Pavón buktatásánál. Meg sem videózták, a bíró határozottan mutatta, nem kéne ilyen könnyen esni, miközben az ismétlésen látszott, hogy elrúgták a lábát.

Messi, akinek enyhén szólva nem ez volt élete meccse, a hajrában is próbálkozott a tizenhatoson kívülről jobb híján, de a kaput eltalálni csak nem sikerült a hátralévő időben sem. A végére még bejött Higuaín is az argentinoknál, viszont ez sem hozott változást: az izlandiak kibírták a rettenetes nyomást, és maradt az 1-1 a lefújásig. 

Ami bravúr, pláne az ország történetének első vb-meccsén. Az már most látszik, hogy az Eb után a világbajnokságon is rettenetesen nehéz lesz ellenük játszani. Argentínának össze kell kapnia magát, mivel még a horvátokkal és Nigériával is találkoznak, és a játékuk rémesen ötlettelen volt.

Önzőzés, értelmetlen cselek, lövések messziről és egy gyenge Messi. 

Argentína-Izland 1-1 (1-1)

Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 ezer néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

gólszerzők: Agüero (19.), illetve Finnbogason (23.)

Rovatok