Index Vakbarát Hírportál

A franciáknak a technológiai forradalom is segített Ausztrália ellen

2018. június 16., szombat 14:12 | aznap frissítve

A világbajnokságok történetének első videóbírós büntetőjét ítélték meg, majd a gólvonal-technológiát is használni kellett. Franciaország 2-1-re verte a szervezetten védekező ausztrálokat a C csoport első meccsén.

A francia válogatott az egyik legerősebbnek tűnő kezdőcsapattal, illetve kerettel rendelkező válogatott a világbajnokságon. Ausztrália ellen az is kiderült, hogy a papíron félelmetes csapat mennyire tudja játékban is érvényesíteni az egyéni képességek közti különbséget. Pillanatig nem lenézve az ausztrálokat, de a két csapat névsorát összehasonlítva csak arra gondolhattunk, hogy ha ellenük nem sikerül a franciáknak, akkor mikor.

Ráadásul az általában sótlan francia kapitány, Didier Deschamps az – elvileg – háromcsatáros Mbappe, Griezmann, Dembele felállásra szavazott,  ezzel kellemes kellemes meglepetést okozva a szurkolókna, leszámítva persze az ausztrálokat. 

Ami az áldozat szerepére szánt csapatot illeti, őket nemrég sikerült egész jól megfigyelni, lévén a magyarok ellen játszották utolsó felkészülési mérkőzésüket a világbajnokság előtt. Abból a meccsből kiindulva nem sok jóra számíthattak a tornán, persze a felkészülési mérkőzéseket azért annyira nem kell komolyan venni.

A meccs úgy kezdődött, ahogy vártuk, francia rohamokkal, sőt helyzetekkel. Ha nem is voltak ezek különösebben nagy lehetőségek, de Mathew Ryannak így is többször is védenie kellett az első percekben. Nyilvánvaló volt, hogy ha továbbra is ilyen könnyen kerülnek lövőhelyzetbe a franciák, abból hamarosan gól lesz. 

Csakhogy egy jó negyedórát követően enyhült a nyomás, az ausztráloknak sikerült elvágnia a középpályások és a csatárok közti kapcsolatot, ha pedig mégis eljutott Griezmannékhoz a labda, valaki mindig akadt, aki takarított. A védelem dolgát könnyítette, hogy a Pogba, Tolisso, Kante hármasban csak egy igazán kreatív játékos van, Pogba, és ő sem épp a kiegyensúlyozottságáról híres. Így viszont csak egy-egy felvillanásra futotta a franciáktól a félidő további részében, és azokból sem lettek különösebben nagy helyzetek.

Az sem véletlen talán, hogy a franciák azt követően vettek vissza látványosan a nagy offenzívából, hogy Ausztrália majdnem megszerezte a vezetést egy öngólból. Tolisso szerencsétlenül nyúlt bele egy beívelt szabadrúgás után megcsúsztatott labdába. Lloris óriási bravúrjára volt szükség, hogy ne legyen belőle gól.

Az események forgatókönyvéhez még hozzátartozik, hogy az ausztrál válogatott helyenként kifejezetten keményen játszott, a játékosai habozás nélkül megcsinálták a taktikai szabálytalanságokat, ha egy-az-egyben megverte őket az ellenfél. 

A második félidőre változatlan felállásban futottak ki a csapatok, és a játék képe sem változott igazán, mígnem színre nem lépett a videóbíró. A világbajnokságok történetének első utólag megadott tizenegyesével az 58. percben megszerezete a vezetést Franciaország, fognak még rajta vitatkozni egy ideig, hogy a szabályosan induló szerelést követő események tényleg értek-e büntetőt. A bíró mindenesetre úgy látta, hogy igen, Griezmann pedig magabiztosan értékesítette a megítélt tizenegyest.

A tizenegyest Mile Jedinak nagyon higgadtan be is lőtte, ezzel kiegyenlítve az állást.

A játék képe azonban ezt követően sem változott különösebben, a franciák kibontakozását helyenként látványos meg nem értések is akadályozták. Aztán ahogy az első gólnál, ismét megszerezték a vezetést a semmiből, ezúttal is a technológia támogatásával.

Pogba kapott szép kiugratást, ám a lövését biztosan fogta volna a kapus, ha nem ér bele még az ausztrál védő, Aziz Behich is. Így viszont a felperdülő labda átszállt felette, majd a felső lécről levágódva a gólvonal mögött pattant, aztán kifelé. A játékvezető csuklóján virító óra rendben jelzett is, így a bírónak nem okozott gondot megadni a szabályos gólt.

Az ausztrálok pedig azzal nyugtatgathatják magukat, hogy ha ezen a meccsen ekkora küzdelemre tudták kényszeríteni az ellenfelet, akkor a dánok és a peruiak ellen még bármi lehet.

Az úgymond semleges szurkolók meg a meccs után birkózhatnak a dilemmával, hogy akkor most örülni kell a technológiának, mert így született igazságos eredmény, vagy egy kicsit azért lehet sajnálni a kivesző romantikát is, amit egy ausztrál döntetlen vagy győzelem jelentett volna. 

Franciaország-Ausztrália 2-1 (0-0)

Kazany, Kazany Aréna, 41 300 néző, v.: Andrés Cunha (uruguayi)

gólszerzők: Griezmann (58., 11-esből), Pogba (81.), illetve Jedinak (62., 11-esből)

sárga lap: Tolisso (76.), illetve Leckie (13.), Rishdon (58.), Behich (87.)

Nyitókép: Jorge Silva/Reuters

Rovatok