Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre volt szabályos és szabálytalan az ausztrál becsúszása Griezman ellen

2018. június 16., szombat 17:03

Komoly vitatémát adott a világbajnokságok történetének első videóbíró bevonásával megadott büntetője, ami a szombat délben kezdődő Franciaország-Ausztrália csoportmérkőzés első félidejében esett.

Ez volt az első alkalom, hogy egy világbajnoki mérkőzés játékvezetője megmásítsa korábbi döntését, miután igénybe vette a rendelkezésére álló külső segítséget.

Nem is akármilyen incidens vezetett a történelmi döntéshez, egy olyan becsúszás, ami szabályos és szabálytalan is volt egyszerre.

A meccsen fújó uruguayi bíró, Andres Cunha élőben figyelve az eseményeket nem ítélt büntetőt, amikor Josh Ridson a tizenhatos vonalánál hátulról becsúszva buktatta a labdával kilépni próbáló Griezmannt. A játékvezető valószínűleg úgy látta, hogy Ridson a labdát rúgta el először. A VAR, azaz a videófelvételeket figyelő kollégája, viszont úgy vélte, hogy ezt követően visszakerült a csatárhoz a labda, akit a továbbcsúszó védő buktatott. A monitorok előtt ezen a meccsen az argentin Mauro Vigliano játékvezető ült, ő szólt Cunha fülére, hogy szerinte meg kéne néznie a felvételeket, mert azok láttán elképzelhető, hogy megváltoztatná a döntését. A VAR ugyanis sosem dönt, csak javaslatot tehet a bírónak a felvételeket látva.

Cunha megszakította a játékot, kiment a monitorhoz, és a látottak alapján megváltoztatta ítéletét, aminek a franciák nagyon örültek, az ausztrálok kevésbé. Leginkább azt hányták Cunha szemére, hogy a felvételekből nem lehetett egyértelműen eldönteni, mi történt.

A hivatalos verdikt szerint viszont egyértelműen jó döntés volt az eredeti ítélet megváltoztatása. David Elleray, a futball nemzetközi szabályalkotó szervezetének (IFAB) technikai igazgatója a mérkőzés után így magyarázta el az ítéletet a Telegraphban.

A védő szerelni próbált, el is érte a labdát, de aztán, ahogy Griezmann továbbment a labdával, a védő felemelte a lábát és buktatta. Ez lényegében egy második történés volt, egyértelmű buktatás, amit hiba lett volna nem észrevenni

 – magyarázta Elleray, aki azt is hozzátette, hogy a döntés szempontjából teljesen irreleváns, szándékos volt-e a szabálytalanság vagy sem.

Érdekesség még, hogy az ausztrálok sokkal jobban jártak volna, ha Ridson egyáltalán nem éri el a labdát, mert akkor a megmozdulás első része is szabálytalan lett volna, az viszont még éppen a tizenhatoson kívül kezdődött.

A Franciaország-Ausztrália csoportmérkőzést 2-1-re a franciák nyerték.

Nyitókép: Sergio Perez/Reuters

Rovatok