Index Vakbarát Hírportál

A franciák öt perc játékkal nyolcaddöntősek

2018. június 21., csütörtök 19:02

A franciák abban a tudatban léptek pályára a dán-ausztrál 1-1-es döntetlen után, hogy egy Peru elleni győzelemmel már biztos nyolcaddöntős résztvevők lehetnek, ugyanakkor Peru az életben maradásért játszott, hiszen ha kikapnak, nekik vége a vb-nek.

Ez nem eredményezett őrült iramot a kezdéstől, a franciák elég ráérősen építették a támadásokat, Peru pedig csak egy-egy kontrával tudott némi veszélyt okozni. Ahogy az várható volt, előbb a franciák jutottak közelebb a gólhoz, Raphaël Varane centikkel csúsztatott a kapufa mellé egy baloldali beadás után, majd szinte azonnal tizenegyesgyanús helyzet jött, Antoine Griezmannt takarították el a perui védők, a bíró viszont nem látott semmi gyanúsat.

Fél óra után viszont igazi ziccer jött már: a vb-re az utolsó pillanatban kiengedett Paolo Guerrero hozta magát helyzetbe Samuel Umtiti mellett egy remek labdaátvétellel, egyből lőtt is, de hét méterről csak a kapust, Hugo Llorist találta telibe.

A lehetőség felébresztette a franciákat, a következő négy percben több komoly lehetőségük is volt, leginkább Kylian Mbappéval a főszerepben: előbb az ötös előteréből sarkazott, még sikertelenül, majd egy perccel később Olivier Giroud megpattanó, még így is a kapu felé tartó lövését kotorta be két méterről, hogy biztosan ne érjen vissza egy védő sem a labdára.

A szünetben kettőt is cserélt Peru, a változtatás részben be is jött, hiszen a csereként beállt Jefferson Farfán labdájából lőtt hatalmas kapufát Pedro Aquino – nagyjából 22 méterről, külsővel lőve találta el a két kapufa találkozását, Lloristól simán befért volna.

A franciák pár kisebb megindulást leszámítva beletörődtek abba a szerepbe, amibe a portugálok szerdán, minden erejükkel védték az 1-0-t és a továbbjutást, sikerrel. Peru a 87. percben még jó helyről rúghatott egy szabadrúgást, de Guerrero 25 méterről gyengén csavart, Lloris könnyedén fogta a labdát.

A meglehetősen sovány 1-0-s győzelem is továbbjutást ért a franciáknak, Oroszország és Uruguay után ők a harmadik nyolcaddöntőbe jutó csapat, Peru számára véget ért a vb lényegi része, Ausztrália ellen már csak a becsületükért küzdhetnek a harmadik fordulóban.

Stat

Franciaország-Peru 1-0 (1-0)

Jekatyerinburg, 32 789 néző, v.: Mohammed Abdulla Mohamed (egyesült arab emírségekbeli)

gólszerző: Mbappé (34.)

sárga lap: Matuidi (16.), illetve Guerrero (23.), Aquino (81.)

Rovatok