Index Vakbarát Hírportál

Két védő döntötte le a szerb centert, még csak meg se nézték videón

2018. június 22., péntek 23:12 | öt éve frissítve

A 72. percben, 1-1-es állásnál a szerbek első gólját szerző Aleksandar Mitrovicot látványosan felborították. Ráadásul nem is egy, hanem két svájci védő döntötte le, a lassításon jól látszik, ezt mutatja a német játékvezető, Felix Brychnek.

A bíró azonban nem látott okot a közbe avatkozásra.

Két német bíró volt még a moszkvai központban, akik tévé előtt nézték, mi történik a pályán. Felix Zwayer és Bastian Dankert, ha figyelmeztette is kollégáját, hogy érdemes lenne visszanézni, mi történt, Brych inkább azt mutatta, hogy jöjjön a csere.

Most tehát még csak meg sem kellett volna szakítani a játékot, hiszen amíg a svájciak cserélnek, ő oda mehetett volna a képernyő elé, és önmagát is megnyugtathatta volna, hogy közel volt és jól látta. Vagy éppen felülbírálhatta volna magát.

Brych lelkiismerete így nem lehet nyugodt, a brit Guardian is azt emelte ki a közvetítésében, hogy a VAR büntetlenül hagyott egy feltűnő szabálytalanságot, és egyszerűen nem értik, hogyan működik ez a rendszer.

Még inkább érthetetlenné teszi az esetet, hogy a Bundesligában ezt a kontrollt használják, vagyis Brychnek elvileg és gyakorlatilag pontosan tudnia kellene az alkalmazását.

Nem lenne ezek után meglepő, ha a szerbek azonnal összeesküvést kiáltanának, a német-svájci barátságra hivatkozással.

Mitrovic egyébként rendkívül sportszerűen a meccs után önmagukat, a védelmüket hibáztatta, eszébe nem jutott bírózni.

Amúgy Brych volt az, aki annak idején megadta a leverkuseni Kiessling fantomgólját, ami az oldalhálón át ment be a kapuba. Az egyik pénteki VAR, Felix Zwayer pedig a kupadöntőben okozott botrányt a meccs játékvezetőjeként, amikor az utolsó percben a felvételeket visszanézve sem adott büntetőt egy tiszta szabálytalanságért, az egyenlítésért támadó Bayern javára. Ennek tükrében persze lehet, hogy pénteken se számított volna sokat, ha honfitársa hajlandó lett volna a monitorhoz fáradni.

 A németeknél egyébkét annyira nem volt sikersztori a VAR bevezetése, hogy 2017 novemberben le kellett váltani a projekt főnökét, mert felmerült, hogy két büntető megadásánál is befolyásolta videózó kollégáit, hogy kedvenc csapatát, a Schalkét segítsék.

Rovatok