Index Vakbarát Hírportál

Először volt fordítás a vb-n, Svájc a szerbeket verte

2018. június 22., péntek 22:08

Svájc 0-1-ről fordítva, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri góljaival legyőzte Szerbiát. A svájciak gyakorlatilag az első húsz percet leszámítva végig jobban futballoztak. Az elején a szerbek támadósora, Aleksandar Mitrovic és Sergej Milinkovic-Savic meglepte a svájciakat, de onnantól Shaqiriék már uralták a játékot és megérdemelten nyertek.

Az online közvetítés itt olvasható.

Nem kellett sokat várni az első gólra és azt a szerbek szerezték. Aleksandar Mitrovic egyszer már próbálkozott, azt még nagy bravúrral védte Sommer, egy perccel később Tadic fejesét már nem tudta. Mitrovic megint lefejelte a védőjét, de ezúttal ügyesen a másik sarokba. A csatár 2018-ban, 26 meccsén a 18. gólját szerezte.

Utána viszont a svájciak vették át az irányítást, nagyobb teret kaptak, de nem tudtak élni vele. Igazából egy komolyabb lehetőségük volt, a 30. percben Dzemaili lövését védte Stojkovic. Az utolsó öt percre megint beindult a szerb henger. Főleg Tadic jobb oldali játéka volt élmény, többször forgatta meg védőjét és a legvégén volt egy remek lövése fél fordulatból. A legnagyobb lehetőséget mégis Tosic hagyta ki, azt is Tadic adta be szögletből, a középső védő pedig fejelés helyett egész egyszerűen melléugrott a labdának.

Agresszíven kezdtek a svájciak a második félidő elején, bár a szerbek letámadással próbáltak zavart okozni és Mitrovic–Milinkovic-Savic duó megint majdnem összehozott egy gólt. Az 52. percben azonban jött az egyenlítés. Dzemaili lövésébe még Kolarov bele tudott vetődni, a kipattanót Xhaka 25 méterről elképesztő erővel vágta a kapuba. Az ő lövése elől pedig éppen Ivanovic vetődött félre, ha beleáll, akkor elakadhatott volna benne.

A mezőnyjáték ugyan kiegyenlítettebbé vált, de nagyobb gólszerzési lehetőségei Svájcnak voltak. Az utolsó negyedórában mind a két csapat sokat tett a győztes gólért, a svájciak sokkal többet. Embolo szédületes távoli bombája, majd Gavranovic leshelyzetből lőtt majdnem gólja és a slusszpoén, a 90. percben kilépő Shaqiri kiugrása és szólógólja.

Nyitókép: Ricardo Moraes/Reuters

Rovatok