Index Vakbarát Hírportál

Nigéria káoszt hozott a csoportjába Izland legyőzésével

2018. június 22., péntek 18:57

A csütörtöki argentin vereség fényében lett igazán érdekes a Nigéria–Izland összecsapás az oroszországi világbajnokság D csoportjában – a 3-0-s horvát siker után ugyanis nagyon nem lett mindegy, hogy Lionel Messiék kihez képest, és mekkora ponthátrányban kezdik a Nigéria elleni harmadik csoportmeccset.

A pénteki mérkőzést viszont Izland láthatóan azzal az elhatározással kezdte, hogy nem ajándékozza oda Horvátországnak a biztos csoportgyőzelmet egy döntetlennel, és már az első hat percben két helyzetet is összehoztak Nigéria ellen: a harmadik percben Gylfi Sigurdsson szabadrúgását kellett kiszednie a nigériai kapus Francis Uzohónak a bal felső sarokból, majd három perccel később ismét ők vívtak párharcot, ismét a nigériai sikerével, ekkor a rövid sarokra megküldött lövést hárította a 19 éves játékos.

A tizedik percre Nigéria is felvette a tempót, legalábbis csökkenteni tudták némileg az izlandi fölényt, de a helyzetek így is inkább a vb-újonc európai csapattól jöttek. Ahogy a félidő elejét, úgy a végét is megnyomták, előbb Alfred Finnbogason maradt le centikkel egy beívelt szabadrúgásról fejjel, majd Jón Dadi Bödvarsson csúsztatott mellé kicsivel.

A második félidő legelején aztán Nigéria borított mindent: Victor Moses középre adott labdáját Ahmed Musa vette le magasra nyújtott lábbal, majd egy pici pattanás után kegyetlenül bevágta Hannes Halldorsson kapujába.

Egy perccel később ugyanezt megcsinálta, azzal kiegészítve, hogy az izlandi kapuson is átjutott, és itt már nem hibázott, simán felvágta a felső léc alá.

momentum

Győzelmével Nigéria ha nem is jó, de az eddiginél mindenképp jobb helyzetbe került, hiszen feljött a csoport második helyére, és Argentína esetleges legyőzésével tovább is juthatna. Helyzetben maradtak viszont még Messiék is, az izlandi vereségnek köszönhetően ha nyernek a harmadik fordulóban, Izland pedig nem, ők is nyolcaddöntősök lehetnek, Izlanddal a gólkülönbség akkor kerül képbe, ha ők és az argentinok is nyernének.. A legsimább persze az lenne az argentinoknak, ha ők és a horvátok is nyernek, csakhogy a horvátok valamilyen mértékben biztos pihentetni fognak a csoportkör végén Izland ellen.

De hogy jobban átlátható legyen, mutatjuk a csoport állását:

csoport

Nigéria-Izland 2-0 (0-0)

Volgográd, Volgográd Aréna, 40 904 néző, v.: Matthew Conger (új-zélandi)

gólszerző: Musa (49., 75.)

sárga lap: Idowu (44.)

Rovatok