Index Vakbarát Hírportál

Eddig tartott az izlandi vébéálom, a horvátok cseresora túl erős volt

2018. június 26., kedd 22:55 | aznap frissítve

A Horvátország-Izland mérkőzés előtt a már továbbjutó horvátok előtt csak a becsületes helytállás, a fiatalok és a kiegészítő emberek kipróbálása, illetve egyéb hasonló célok lebegtek, míg Izland továbbjutásához több különböző út is vezethetett még, de ezek mindegyike feltételezte a horvátok elleni győzelmet.

Az izlandi kezdőben három változás volt az előző meccshez képest, míg a horvátok az előre beígért nagy rotálás keretében mindössze két játékost hagytak meg az argentin meccsen kezdő 11-ből. Perisic és Modric maradt, a többiek pedig megkapták az alkalmat, hogy bizonyítanak.

A meccs izlandi rohamok helyett úgy kezdődött, hogy Horvátországnak 6 percnyi játék után 39 jó átadása volt, Izlandnak meg mindössze 1, az is egy hazaadás.

Ennek ellenére az első igazi helyzetet az izlandiak alakították ki,de  Gylfi Sigurdsson lapos beadását tisztázták a védők. A helyzetre válaszul Pjaca megpróbált kiharcolni egy büntetőt, de nem sikerült neki. Egy percre rá ismét ő próbálkozott, ezúttal nem a gólszerzéssel, hanem az őt hátulról zaklató Bjarnason lerázásával. Ez viszont olyan jól sikerült, hogy utána az izlandi orrában negyed órán át cserélgethették a tampont. Pjaca sárgát kapott a megmozdulásért, a bíró úgy látta, hogy az orr kereste a könyököt.

A félidő derekán elkezdtek szaporodni az izlandi helyzetek és félhelyzetek, leginkább, sőt szinte kizárólag pontrúgások után, de azokból legalább volt bőven.

A félidő addigi legnagyobb lehetősége viszont egy könnyelműen eladott labdából alakult ki a horvát kapunál a 44. percben. Az akció végén Finnbogason alig lőtt mellé tizenhatról.

Két percre rá Kalinic ütött ki gyengén egy szögletet, Bjarnason lőtt, a labda a védő és a kapus lábán is megpattant mielőtt kiment az alapvonalon. A félidő legnagyobb helyzete volt.

Izland az első félidő második felétől kezdve kifejezetten jól játszott, megérdemelték volna, hogy vezessenek a az edzésjellegűnél alig élesebben futballozó horvátok ellen.

A második félidő úgy kezdődött, ahol az első befejeződött: izlandi pontrúgásokkal. Előbb Sigurdsson szabadrúgása halt el Kalinic kezében, aztán egy szöglet utáni fejesből lehetetett volna több, de nem lett.

Közben viszont Nigéria büntetőhöz jutott a párhuzamos csoportmeccsen, ami elég rossz hír volt Izlandnak, cserébe megúsztak egy hatalmas Badelj-lövést, ami némi irányváltoztatást követően a kapufán csattant. Ezalatt Nigéria kiegyenlített.

Egy percre rá még nagyobb bajba kerültek az izlandiak,mert az 53. percben Badelj belőtte a horvátok vezetőgólját. Benne volt Izland egész addigi estéje a találatban. A labda több szerencsés pattanás és irányváltás után került Badelj elé, aki okos és szép mozdulattal lőtt a kapuba.

Az izlandi játékosok egy órához közeledve aztán fáradni tűntek, ezt leplezendő gyorsan gyűjtöttek is két sárgát, egy-egy szerelésnek álcázott megmozdulással. A lankadó izlandi támadások közepette a horvátok cseréjét volt érdemes feljegyezni leginkább, a Liverpool védője, a rövidzárlatokra hajlamos Dejan Lovren érkezett az elfáradó Pjaca helyett.

Mint az esemény kiemeléséből már sejthető, Lovren ezúttal is hozzátette a magáét a meccshez. De előbb még jött az izlandiak legnagyobb helyzete, ezúttal Bjarnason hibázta el a dolgot, miután Finnbogason megtalálta egy szépen keresztbe lőtt labdával.

És aztán már tényleg jöhetett Lovren, aki egy beadásba ért bele kézzel, így Izland a büntetőpontról is megpróbálkozhatott a gólszerzéssel. Láss csodát, ez Sigurdssonnak sikerült is, így újra nyílt lett a meccs, és a továbbjutás reménye sem illant el még teljesen a számukra.

Csakhogy ehhez győzni kellett volna, méghozzá gólokkal, közben viszont teljesen kifogyott a tank. A 91. percben aztán Perisic ballábas bombája bevitte a kegyelemdöfést, és egyben Halldorsson kezét is. Az izlandi kapusnak hárítás helyett csak arra futtta, hogy egy kicsit jobban a pipába tolja a labdát.

Rovatok