Index Vakbarát Hírportál

Horvátország fergeteges, épp ezért óvatos is

2018. június 27., szerda 10:52

A 4,2 milliós Horvátország válogatottja hibátlanul, kilenc ponttal jutott tovább csoportjából, ilyenre eddig nem volt példa az ország történetében. Ezen a vébén a 3,5 milliós Uruguay is három győzelemmel lépett tovább. A két kis országon kívül Mexikó, valamint az angol–belga győztese lehet még képes erre a nem kis bravúrra.

Végignéztük, hogyan szerepeltek eddig a horvátok a vébéken. Már az óriási teljesítmény, hogy egy ilyen kis ország az elmúlt húsz évben csak egyszer hiányzott, miközben Európából a legnehezebb kijutni.

Jól látszik a felsorolásból, a horvátok most több meccset nyertek, mint az előző négy világbajnokságon összesen.

Ráadásul kedd este már pihentetni is tudtak, és így is csak egy tizenegyesből kaptak gólt Izlandtól. Majdnem elérték azt, hogy kapott gól nélkül és tökéletes mérleggel lépjenek tovább, akárcsak Uruguay.

Európa-bajnokságon viszont egyszer már előfordult, hogy a maximális pontszámmal folytathatták az egyenes kieséses szakaszban, de akkor a nyolc között egy felejthetetlen mérkőzésen, Törökországgal szemben kiestek.

Végignéztük azt is, hogy a horvát csapat hogyan teljesített a kontinensbajnokságokon.

A horvátok a legutóbbi Eb-n a spanyolokat verve, két győzelemmel és egy döntetlennel mentek a 16 közé, de Portugália a hosszabbításban felülmúlta őket.

A horvát elemzők most arra figyelmeztetnek, hogy a válogatott még nem ért el semmit, és jó lenne, ha az Eb-betegség nem jelenne meg.

Horvátország nagyon merészet húzott egyébként a selejtezők végén, mert kirúgták a 60 százalékos mérleggel rendelkező kapitányt, Ante Čačićot. Nem tudták legyőzni a finneket hazai pályán (1-1), az utolsó selejtezőn, Kijevben már nem ő ült a padon. A pótselejtezőn (4-0, 1-0) a görögökön léptek át, gólt sem kaptak.

Az Egyesült Arab Emirátusokból érkező Zlatko Dalić tehát az utolsó pillanatban vette át a csapatot, most 70 százalékos a mérlege. Jobbat nem is húzhatott volna a Davor Šuker vezette szövetség.

Horvátország vasárnap Dániával találkozik, nem megoldhatatlan a feladat, a nyolc között pedig a spanyol–orosz továbbjutója várna rá. A dánokat Nyizsnyij Novgorodban fogadják egyébként, ahol Argentínát 3-0-ra lelépték.

A végére összeszedtünk még pár adatot, az előző vébéken maximális pontszámmal továbbjutó országokról.

A vastaggal szedett országok meg sem álltak az elődöntőig. 1998-ban és 2002-ben a későbbi győztes a csoportban is ellenállhatatlan volt.

Rovatok