Index Vakbarát Hírportál

Svájc a továbbjutásnak, Costa Rica az első pontjának örülhet

2018. június 27., szerda 22:28

Svájc Costa Ricával játszott az E csoport utolsó fordulójában: utóbbinak már teljesen tét nélküli volt a mérkőzés, míg a svájciaknak győzniük kellett, ha biztosan tovább akartak jutni. Ennek ellenére Costa Rica sokkal szebb és lelkesebb játékot mutatott be, rendkívül szimpatikusan küzdöttek, bár így is csak egy büntetőből szerzett öngóllal tudták megszerezni első pontjukat. Svájc továbbjutott, de sok okuk nincs az örömre, miután a csapatkapitány Stephan Lichtsteiner kisárgázta magát a nyolcaddöntőből.

A mérkőzést a közép-amerikai csapat kezdte jobban, Celso Borges fejesét kellett Yann Sommer kapusnak kapufára tolnia, majd nem sokkal később Daniel Colindres bombája csapódott a felső lécen. Eközben Svájc csak elvétve tudott veszélyeztetni: egy rossz szava nem lehetett volna az európai csapatnak, ha két-három gólos hátrányba kerül az első fél órában. A sok kihagyott Costa Rica-i helyzet azonban megbosszulta magát, Breel Embolo remek passzát Blerim Dzemaili vágta a kapuba a 30. percben:

A bekapott gól nem zavarta meg Costa Ricát, továbbra is küzdött a csapat az első góljáért és pontjaiért. A helyzetek azonban rendre kimaradtak, a szünetre 1-0-ás svájci vezetéssel mehettek a csapatok.

A második félidő ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt: Costa Rica támadott, Svájc pedig nem erőltette meg magát. Olyannyira nem, hogy a dél-amerikaiaknak csak sikerült megszerezniük a várva várt első góljukat: a jó nevű Kendall Jamaal Waston Manley fejelte be Joel Campbell kiváló szögletét:

Itt azonban nem ért véget a mérkőzés, sőt: Costa Rica rögtön a középkezdés után gólhelyzetbe került, amikor Waston elesett Rocardo Rodríguez mellett az ötös előtt. A bíró 11-est ítélt, de a videóbírózás után kiderült, hogy a Costa Rica-i már lesen volt a szabálytalanság előtt, így a játékvezető visszavonta a megítélt büntetőt. 

A svájciak azonban úgy voltak vele, ha már csoportelsők nem lehetnek, akkor legyen meg Costa Ricának az az egy pont. Más magyarázat ugyanis aligha lehet arra, hogy két perccel később, a hosszabbításban ismét összehoztak egy értelmetlen büntetőt, amiből ráadásul egy öngól született:

Összefoglaló

Rovatok