Index Vakbarát Hírportál

A bíró hibája, hogy 13 mp. lett a sárgarekord

2018. június 28., csütörtök 13:45 | aznap frissítve

Jesus Gallardo, a mexikói csapat szélsője a vébék történetének leggyorsabb lapját gyűjtötte be a svédek elleni szerdai csoportmérkőzésen, a sárga és piros lap 1970-es bevezetése óta.

Gallardónak a meccs kezdete után alig 13 másodperccel mutatta fel a sárgát a bíró, miután veszélyesen ütközött a levegőben Ola Toivonennel. Annyira nem tűnt súlyosnak az eset, valószínűleg azért járt érte figyelmeztetés, mert hátulról ugrott neki a svédnek.

Gallardo bő 40 másodpercet faragott a korábbi leggyorsabb sárgából, ami az orosz Gorlukovicsnak villant 54 másodperc elteltével, szintén egy svédek elleni meccsen, az 1994-es amerikai világbajnokságon.

Gallardo viszont akár 6 másodpercre is hitelesíttethetné a csúcsát, mert ha megnézzük, ő már ekkor szabálytalankodott.

Azért kapta csak olyan "későn" a lapot, mert a bíró még a kezdőkör környén ácsorgott, oda kellett szaladnia a vétkes közelébe.

Gorlukovicson és Gallardón kívül csak egy játékos kapott még percen belül lapot vébén, az uruguayi Jose Alberto Batista, aki szintén 54 másodperccel szerepel a listán.

Bár ezt a rekordját megdöntötték, Batista 1986-os teljesítménye továbbra is mérföldkőnek számít. Egyrészt neki sikerült először áttörnie az egyperces álomhatárt, másrészt ő nem csak szimpla kis sárgát csalogatott elő ilyen gyorsan, hanem egyből pirosat, ezzel továbbra is ő a leggyorsabban kiállított vb-futballista. Az uruguayi egy bedobás után hátulról csúszott rá a skót Gordon Strachan bokájára.

Batistával ugyanolyan igazságtalan volt a sors, mint Gallardóval: már 39 másodperc után faultolt, csak a francia bíró lassan találta meg a lapot.

Rovatok