Index Vakbarát Hírportál

A fél világ a videóbírónak tapsol, miközben Szenegál kárára tévedett

2018. június 29., péntek 11:49

Kolumbia 1-0-ra verte Szenegált a H csoport utolsó körében, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, míg Szenegál a fair play szabály, azaz több sárga lapja miatt alulmaradt Japánnal szemben, és kiesett.

Kolumbia gyengén játszott, de középhátvédje fejelt egy szabályos gólt. A szenegáli edző sportszerűen elismerte, azért nem mentek tovább, mert nem érdemelték meg.

Pedig ha a 17. percben a javukra ítél a videóbíró, és megkapják a büntetőt, jó esélyük kínálkozott volna, hogy ők szerezzék az első gólt a sorsdöntő meccsen.

A szerb Milorad Mažić bíró először büntetőt is fújt, amikor Davinson Sánchez hátulról, becsúszva szerelte a ziccerben kiugró Manét a tizenhatoson belül. Aztán kiment megnézni az esetet videón, és megváltoztatta az ítéletét, visszavonta a büntetőt.

Szerinte ugyanis Sánchez a sarkával kirúgta a labdát Mané lába elől. A bíró döntését a fél világ tapsolta a Twitteren, dicsérték az elemzők, Gary Lineker is becsatlakozott, pedig

egyértelmű, hogy Davinson előbb Mané lábát találta el, és csak aztán a labdát, vagyis a szerelés szabálytalan volt.

Ha megnézzük a videót, és nemcsak a labdát figyeljük, hanem a lábakat is, látszik, hogy Davinson vádlija elnyomja Mané lábszárát, hogy a labdához tudjon férkőzni. Olyan dolog ez, ami első blikkre kijön, de ha többet nézi az ember, és a labdára koncentrál, hajlamos elsiklani afölött, hogy előbb a lábak között van kontakt, és csak aztán Davinson sarka és a labda között.

De ha a videó nem meggyőző, kockázzuk ki az esetet.

Az első kép: Davinson érkezik, vádlija már eléri Mané sípcsontvédőjét, sarka még nem éri el a labdát, a kontakt már egyértelmű:

A következő képen Davinson vádlija már rendesen benyomódik, azaz elnyomja Mané lábszárát, de a sarka még mindig nem ér a labdához:

A harmadik képen Davinon lábszára már végképp rendesen Mané lábszárán van, nyomást gyakorol rá, egyértelműen akadályozza, de a sarka még mindig nem éri el a labdát:

Hogy jobban lássák, a legutóbbi képre húztunk egy vonalat, hogy látszódjon, Davinson sarka még mindig nem találkozott a labdával, miközben vádlija már Mané lábszárán fekszik:

A kolumbiai védő sarka csak ezután ért a labdához, azaz előbb talált lábat, és csak aztán labdát.

Csináltunk egy gifet is az esetről, bár a kikockázáson jobban látszik a fault:

Kétségtelen, hogy nüanszok döntöttek a szerelésnél, de a videóbíró pont azért lenne, hogy ezeket a nüanszokat észrevegyük, mert észre lehet venni. Az élsportban, a futballban sokszor hajszál választja el a szabályost a szabálytalantól, ennek kiszúrásához tapasztalat kell.

11-es volt?

  • 4597
    Igen
  • 2981
    Nem

Egyrészt sok futballt kell tévén nézni, hogy az ember szeme ráálljon. Másrészt nagyon jól jön, ha van játéktapasztalatunk: ez tipikusan az a szituáció, amikor már a csatár birtokában, előtte van a labda, és hátulról, a bal oldaláról, ráadásul jobb lábbal hozzáérni képtelenség anélkül, hogy előbb ne a lábhoz érjünk. Jó lenne, ha minden bírónak lenne ilyen tapasztalata.

A videózásnál pedig az lenne jó, ha a videóbírónak minél több tévénézős rutinja lenne.

Jelenleg a videóbíró is egy mezei bíró, aki eddigi karrierjében a pályán vezetett meccseket, és – ahogy a vb-n is – a következő meccse újra a gyepen lesz, vagyis ezek a videós tévedések még évekig, de lehet, hogy örökre benne maradnak a játékban.

Kétségtelen persze az is, hogy vannak olyan bírók – a drukkerek között pedig valószínűleg a többség –, akik szerint ennyi kontakt a tizenhatoson belül is belefér, vagyis a Davinson–Mané-akció nem tizenegyes.

Rovatok