Index Vakbarát Hírportál

Nem Messi diktál – az argentin edző harcias hangulatban várja a franciákat

2018. június 30., szombat 11:10

Nem Messi dönti el a kezdőcsapatot vagy a taktikát, mondta Jorge Sampaoli, az argentin válogatott szövetségi kapitánya a Franciaország elleni szombati nyolcaddöntő előtt tartott sajtótájékoztatóján

Az argentin válogatottal kapcsolatban többször is megfogalmazódott már a felvetés, hogy az edző csak dísznek ül a padon. A Nigéria elleni sorsdöntő csoportmeccs után azért erősödtek fel ezek a hangok, mert egy videó szerint Sampaoli a pálya szélén álló csapatkapitányától kért tanácsot, hogy mit tegyen, becserélje-e Agüerót. Messi rábólintott, a csatár pedig egy percre rá beállt.

Ez nem úgy volt, ahogy beállították

– mondta Sampaoli a jelenetről, majd így folytatta –

"Különböző lehetőségeket mérlegeltünk egy fontos mérkőzésen, és döntést kellett hoznunk. Csak ezt kommunikáltam felé, amikor elmondtam neki, hogy egy olyan felállásban folytatjuk, amit már kipróbáltunk, arra az esetre, ha több támadóra volna szükségünk a pályán."

Csak egy egyszerű beszélgetés volt az egyik játékosommal, semmi több.

Az argentin válogatott csak Marcos Rojo 86. percben lőtt góljával tudta legyőzni Nigériát az utolsó csoportmeccsen, és jutott tovább másodikként a torna egyenes kieséses szakaszába. Sampaoli több agresszivitást remél csapatától a torna egyik esélyesének számító franciák elleni nyolcaddöntőben.

Mindenre kész vagyunk a továbbjutásért

– nyilatkozta elszántan a kapitány, aki a csapatát hajtó extra motivációról is beszélt.

"Ezek a játékosok hatalmas büszkeséget éreznek, hogy az országukat képviselhetik, hogy viselhetik a válogatott mezét. Ez bárki számára veszélyes ellenféllé tesz minket" – mondta. Sampaoli – talán, hogy saját harciasságát is bizonyítsa – a médiának is odaszúrt egy kicsit a sajtótájékoztatón.

A meccs után majd jöhetnek az elemzések, az eredmény ismeretében. Ha nyerünk, akkor azt mondják majd, hogy kitűnő edző vagyok, ha kikapunk, akkor meg azt, hogy rossz

– állapította meg helytállóan, bár az összefüggés mögött azért van egy olyan logika is, hogy az edzőket az eredmény alapján szokás megítélni. A közte és a csapat közt meglévő viszonyról pedig sokat elmond a világbajnokság talán legszomorúbb videója, amin a továbbjutást jelentő gólt ünnepli teljes magányban szaladgálva a gyepen, miközben mindenki más egymás nyakában tombol. Végül a negyedik játékvezető adott neki egy pacsit alamizsnából, arcán szánakozással kevert meglepetéssel.

Sampaolinak rendesen kijutott a jóból az oroszországi világbajnokságon, a horvátok elleni 3-0-s vereség után a szakma és a sajtó egyaránt szétszedte, mind otthon, mind külföldön. A pénteki sajtótájékoztatón csak az utolsó percekben volt lehetősége az újságíróknak a csapaton belüli viszonyokról, Messi hangulatáról és a többi híresztelésről kérdezni az edzőt, aki kategorikusan cáfolta és egyszerű pletykának nevezte ezeket az értesüléseket.

Rovatok