Index Vakbarát Hírportál

Messi és Ronaldo: 15 meccs, 0 gól a vb egyenes kieséses szakaszában

2018. július 1., vasárnap 12:04 | aznap frissítve

Korunk labdarúgásának talán leggyakrabban feszegetett kérdése, hogy Messi vagy Ronaldo a nagyobb játékos. A két szupersztár között ugyanakkor van egy alapvető hasonlóság, amire egyikük sem lehet büszke.

Mindketten ugyanannyi gólt lőttek pályafutásuk során a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában: nullát.

Kisebb csoda (vagy sokatmondó adalék), hogy a két szupersztár szombaton sem tudta megtörni hihetetlennek tűnő negatív szériáját, noha 1970 óta nem esett ennyi gól egy játéknapon a csoportkör után. Részben Messi és Ronaldo gólképtelenségének is köszönhető, hogy mind Argentína, mind Portugália búcsúzott a világbajnokságtól, így nagyon valószínű, hogy mindketten világbajnoki cím nélkül vonulnak majd vissza.

Messi 35 éves lesz négy év múlva, Ronaldo 37, nehéz őket elképzelni Katarban. A két játékos közül Messi lehet kevésbé csalódott a saját szombati teljesítményét illetően. Az argentin csapatkapitány két gólpasszal tartotta versenyben csapatát a 4-3-as vereséggel végződő mérkőzésen, Ronaldo neve mellett viszont csak egyetlen sárga lapot jegyezhettek fel az Uruguay elleni 2-1-es vereség alkalmával.

Ahogy Jürgen Klinsmann, volt világbajnok labdarúgó, a német és az amerikai válogatott korábbi kapitánya fogalmazott a meccs után, Argentina végig nem tudott rálelni az igaz Messire a vébén.

Az első félidőben elszigetelten játszott, a másodikban pedig alig ért labdához.

– mondta a minden idők egyik legjobbjának tartott játékosról az 1990-ben vb-győztes német válogatott csatára. Messi tényleg nem kapta meg azt a kiszolgálást, mint a Barcelonában, mindössze négyszer ért labdához a tizenhatoson beül, és egyetlen lövése ment csak kapura a meccsen, nagy gondot az sem okozott.

A spanyol futball szakértőjeként ismert  Guillem Balague szerint Messi tisztában volt vele, hogy ezzel az argentin válogatottal nincs sok esélye.

Tudta, hogy egyedül nem lesz képes vébét nyerni. Az argentin válogatottban minden a szívről szólt, de közben a pályán teljes volt a káosz.

Messi ezen a világbajnokságon egyedül Nigéria ellen játszott valós tudásához mérhetően, a csoportból való továbbjutásról döntő meccsen fontos gólt szerzett és a mezőny legjobbja volt. A Nigériának lőtt góljával egyébként 662 perces gólcsendet tört meg, ami a világbajnokságon játszott meccseit illeti. További érdekesség, hogy 6 világbajnoki góljának felét, 3-at Nigéria ellen lőtte.

Messi négy vébén vett részt, a legjobb eredménye a 2014-es tornán elért második hely. A világbajnokságokon összesen 6 gólt és 7 gólpasszt szerzett.

Az egyenes kieséses szakaszban viszont Messinek  9 meccsen, 756 percnyi játékidő alatt egyetlenegy gólt sem sikerült lőnie.

Ronaldo számára tejesen másként indult a torna, mint Messinek. A spanyolok ellen mesterhármast lőtt, közte egy utolsó percben becsavart gyönyörű szabadrúgásgólt, mivel kiegyenlített. A következő meccsen Marokkó ellen ismét a hátán cipelte a válogatottat, ám az utolsó csoportmérkőzésen Irán ellen már sokkal kevésbé ment neki a játék, kihagyott egy büntetőt és csak a játékvezető jóindulatának köszönhette, hogy nem állították ki könyöklésért.

Szombaton még annyit sem tudott tenni csapatáért, mint Messi, aki legalább két gólpasszig eljutott. A portugálok kiesése után sokakban felmerült, hogy a vereség Ronaldo válogatott pályafutásának végét jelentheti. Edzője,  Fernando Santos viszont az hangsúlyozta, hogy a csapatkapitány "még sokat tud adni a futballnak", és elképzelhető, hogy nem vonul vissza a nemzeti csapattól sem.

Szeptemberben kezdődik a Nemzetek Ligája nevű torna, reméljük Cristiano velünk lesz, hogy segítsen a fiataloknak fejlődni. Fontos hogy velünk legyen a csapatkapitányunk, és Ronaldo eddig mindig ott volt, ha szükség volt rá.

A Real Madriddal rangos címek tucatjait begyűjtő labdarúgó portugál színekben mindössze a 2006-os elődöntőbe jutást tudja felmutatni a világbajnokságokon, meg pár nem túl hízelgő statisztikát. Például, hogy a spanyoloknak lőtt szabadrúgásgólja volt az első gólja Eb-n vagy vb-n pontrúgásból, a sikeres lövést  44 sikertelen kísérlet előzte meg.

Ő is négy tornán vett részt, mint Messi, ezeken 7 gólt és 2 gólpasszt szerzett. A nyolcaddöntőktől kezdve viszont 6 meccsen lépett pályára, de 514 pernyi játék után is góltalan maradt.

Azaz összesítve a világ jelenleg legjobbnak tartott két játékosának statisztikáit,

Ronaldo és Messi a vb egyenes kieséses szakaszában 15 meccsen összesen 1270 percet, azaz 14 teljes mérkőzésnyi időt töltött a pályán. ezalatt Ronaldo 25-ször, messi 23-szor  lőtt kapura. és ketten együtt szereztek nulla gólt.

 

Rovatok