Index Vakbarát Hírportál

Argentínát és a fizikát is leigázta a francia védő

2018. július 1., vasárnap 10:48

Gyorsan javított az argentin vezetést jelentő gól után a franciák védője, Benjamin Pavard, aki az ötösön ragadt Gabriel Mercado találata előtt, ezért nem volt les az akciónál.

Tíz perccel később, az 57. percben már ki is egyenlített Pavard, a gólja pedig újra lendületbe hozta a franciákat, akik Kylian Mbappé két gyors találatával hamar kétgólos előnybe kerültek.

A középhátvéd Pavard esetében sokakat már az is meglepett, hogy bekerült a vb-re utazó csapatba a Stuttgartból, hiszen a 22 éves játékos viszonylag ismeretlennek számított még úgy is, hogy a vb előtt már volt hat válogatottsága.

Gólja viszont alig, a válogatottban, de még az utánpótlás válogatottakban sem szerzett korábban gólt, a Stuttgartban egy-egy gólja volt a másodosztályban és a Bundesligában, nem a gólerőssége miatt vitte tehát magával Oroszországba Didier Deschamps.

Kazanyban, az argentinok elleni meccsen viszont elsült a lába. „Németül azt mondjuk, Tor, amikor így küldünk meg egy lövést. Nem tudom leírni. Még mindig nagyon az érzelmek hatása alatt vagyok. A labda felpattant és hozzám került. Egy pillanatig sem gondolkodtam. Csak megpróbáltam átvenni és leszorítani. Megpróbáltam abba az irányba lőni, amerről jött, ez az amit mindig mondanak nekem a csatárok. Nem gondoltám át, és amikor bement, csak örültem" – nyilatkozta a hátvéd.

Pavard olyasmi gólt lőtt, mint a csoportkör első fordulójában a spanyol Nacho a portugáloknak, csak erősebben, jobban csavarva talált be a francia – sőt, szinte hihetetlen módon csavarta be a hosszú felsőbe, kihasználva a Magnus-effektust.

Nézzék meg a két gólt egymás mellett is:

A Wikipédia magyarázata szerint ez a jelenség akkor lép fel, amikor egy forgó test – jelen esetben a labda – valóságos közegben halad, ekkor a haladási irányra merőlegesen fellép egy erő, ami abba az irányba mutat, ahol a forgó test felületén a legnagyobb a közeg helyi sebessége.

Vagyis, a jobb külsővel megcsavart, kicsit alulról is megcsavart labda furcsa ívben, felfelé, befelé csavarodott.

A jelenséget legjobban egy gátról ledobott kosárlabda szemlélteti, ha van hely és nagyjából egyenletes erő (mint a gravitáció) akkor komoly kitérést is okozhat a Magnus-effektus.

Rovatok