Index Vakbarát Hírportál

Suárez súlyos sportszerűtlenségét kellett volna megnézni VAR-ral

2018. július 1., vasárnap 16:19

Pont arra nem használják a VAR-t, amire nagyon kéne.

Az uruguayi válogatott csatára, Luis Suárez a Portugália elleni nyolcaddöntő első félidejének végén nagy fájdalmak közt, a fejét fogva zuhant a gyepre, miután egy fejpárban hátulról nekiütköztek. Raphael Guerreiro volt a vétkes, aki lekésett a labdáról, beleszállt az uruguayiba.

Godin a bírónál reklamált, Suarez zihálva szenvedett a fűben, Ronaldo meg elkerekedett szemmel mutatta, hogy ő látta, és semmi nem volt. Egy perc és 43 másodperc volt hátra a félidőből ekkor, mire Suárezt meggyógyították egy vizeskulacs segítségével, szinte le is telt a 45 perc.

A kényszerszünet nagy ajándék volt az 1-0-s előnyben lévő dél-amerikaiaknak. Persze nem is a véletlennek köszönhették, hanem Suarez arcátlan alakításának. Elég egyszer megnézni a lassítást, hogy nyilvánvalóvá váljon dolog. A portugál hozzá sem ért a fejéhez, de még a tarkójához sem, a névfeliratnál magasabban nem is ért Suárez hátához. A földre esve verte be a fejét, mivel már a levegőben két kézzel fogta, annyira fájt neki.

Ha valamit, akkor az ilyen jeleneteket kéne jobban büntetni a videóbíró bevonásával. Suárez szándékosan olyan sérülést imitált, ami miatt nem lehetett folytatni a játékot, és az orvosi stáb a pályán láthatta el. Rengeteg idő ment el vele. Emellett még az ellenfelét is figyelmeztethették, esetleg ki is állíthatták volna, ha a bíró szándékosságnak véli a szabálytalanságot. További veszély, hogy a gyakorlat elharapódzása esetén a tényleges sérüléseket sem vennék idővel komolyan.

Most hogy minden adott lenne a szimulálók büntetésére, miért nem vetik be ellenük is a VAR-t?

A mérkőzést 2-1-re Uruguay nyerte, és ezzel bejutott a világbajnokság negyeddöntőjébe.

Rovatok