Index Vakbarát Hírportál

Oktatóvideó arról, hogyan nem szabad lőni és védeni 11-eseket

2018. július 1., vasárnap 23:33

Hat büntető is kimaradt – pontosabban a kapusok védtek ennyit – a Horvátország–Dánia nyolcaddöntőn, egy a hosszabbításban, öt a büntetőpárbajban. Joggal mondhatjuk, hogy mindkét oldalon nagyon rosszul rúgták a játékosok a tizenegyeseket, a dolog viszont nem ennyire egyszerű, bár az állítás önmagában igaz.

Csakhogy a kapusok – jelen esetben Kasper Schmeichel és Danijel Subašić – lényegében mind a hat büntetőt szabálytalanul védték, a szabályok szerint ugyanis "a kapusnak a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig."

Tehát a rúgás pillanatáig nem szabadna előre elmozdulniuk – ezzel előbb érnek a labda útjába, vagyis növelik az esélyt a védérsre –, de Schmeichel a hosszabbításban, majd a büntetőpárbajban is így tett, ahogy a horvát kapus is. De nézzük egyesével a hat büntetőt!

1. Luka Modrić 116. percben kimaradt büntetője

Schmeichel a rúgás pillanatában már rég elhagyta az alapvonalat, és már vetődik is balra. Végül kézzel fogja a rosszul helyezett rúgást, de a védés maga szabálytalan, hiszen méterekre a gólvonal előtt jár.

2. Christian Eriksen, a tizenegyespárbaj első büntetője

Subašić elég sokáig kivárt, de a dán lövésének pillanatában már ő is ugrik előre. A horvát kapus ujjheggyel belekapott a labdába, így ment kapufára, de az induló mozdulat szabálytalan.

3. Milan Badelj, a tizenegyespárbaj második büntetője

Schmeichel a hosszabbításos védéséhez hasonlóan már itt is előre mozdul a gólvonalról. Badelj rosszul lövi a labdát, a dán lábbal véd, de a szabályok szerint ezt is újra kellett volna rúgatni.

4. Lasse Schöne, a tizenegyespárbaj hetedik büntetője

Subašić második védése a párbajban, de már akkor mozdul kifelé, amikor Schöne még csak kitámaszt. Szabálytalan.

5. Josip Pivarić, a tizenegyespárbaj nyolcadik büntetője

Schmeichel a jól bevált receptet veszi elő harmadszor is, a rúgás pillanatában már nagyon messze jár az alapvonaltól, bár a brazilos ráfutással Pivarić azért eléggé elárulta, hogy merre szeretne lőni, jó felé is mozdult a dán kapus, csak hát korán, és nem szabályosan.

6. Nicolai Jörgensen, a tizenegyespárbaj kilencedik büntetője

A dán beijesztett kicsit, de Subašić így is elég későn ugrik el oldalra, szerencséjére nem is nagy erővel, így lábbal ki tudja szedni a középre tartó lövést. Mondani sem kell, előre viszont korán mozdult a szabályok szerint.

Vagyis a FIFA-nak van egy elég pontos, a büntetőrúgásokra tökéletesen alkalmazható szabálya, ami ráadásul elég fontos is, hiszen alapvetően befolyásolja a tizenegyeseket, de

élesben eszük ágában sincs alkalmazni azt.

 

Subašić egyébként a három megfogott tizenegyessel a büntetőpárbajban vb-rekordot állított be, korábban csak a portugál Ricardónak sikerül három tizenegyest is megfognia vb-n, 2006-ban az angolok ellen hárított ennyit.

Egyébként a spanyol-orosz tizenegyespárbaján is eléggé kiugráltak a kapusok, de nem annyira feltűnően, mint Schmeichel tette, ő még a horvát Subašićon is túltett.

Videón Luka Modrić hosszabbításban kihagyott büntetője:

A meccs végi tizenegyespárbaj egyben:

Rovatok