Index Vakbarát Hírportál

Anglia 11-esekkel kiverte Kolumbiát

2018. július 3., kedd 22:58 | öt éve frissítve

Az angolok egészen a 93. perc végéig vezettek, akkor egyenlített Yerry Mina, jött a hosszabbítás, majd az 1-1 után a tizenegyesek. Anglia a vb-történelemben először megnyerte a büntetőket, a negyeddöntőbe jutott, ahol a svédekkel játszik.

Kolumbiát a kezdés előtt csapás érte, igaz, erre már az utolsó csoportmeccsük 30. perce óta számíthattak, amikor James Rodriguez Szenegál ellen lesétált a pályáról: az irányító a kispadra sem ült le a nyolcaddöntőn sérülése miatt.

Az angolok a legerősebb csapatukkal mentek fel, Southgate kapitány 9 embert cserélt le az utolsó csoportmeccshez képest.

A játékban aztán annyi látszott, hogy Kolumbia nagyon jól felkészült rá, hogy nem lesz James Rodriguez, és felkészült az angolok játékából is, a felívelésekre, a fejjátékra, Harry Kane-re és a gyors szélsőre, Sterlingre.

Mindennek az eredménye az lett, hogy Kane-nek volt egyetlenegy fejese a szünetig, a 16. percben, ami a háló tetején landolt, mert olyan kifacsart testhelyzetben tette rá, hogy többet nem lehetett kihozni belőle.

A 42. percben láttunk még lehetőséget, amikor Kane-t buktatták egy szabadért a kaputól 22 méterre. A sorfal úgy 3 percen át állt fel, Barrios enyhén mellkason és állcsúcson bólintotta Hendersont, aki összesett. Megvideózták, a kolumbiai kapott egy sárgát, a sorfal még egy percig toporgott, hogy aztán Trippier fél méterrel mellécsavarja a labdát.

Az első kaput találó kolumbiai lövés Quinteróé volt már a félidő hosszabbításában, Pickford simán védte. Mindenkinek jobb volt, hogy jött a szünet.

rad

Alig 7 percig ment csak valamivel nyugodtabban a játék a pihenő után, az 52.-ben Carlos Sanchez újabb ostobaságával folytatódott a meccs. A bíró egy szöglet előtt közelről magyarázta neki, ne szabálytalankodjon, amíg repül be a labda, de neki sikerült úgy beállnia Kane elé, majd folyamatosan akadályozni karral, hogy a játékvezető befújta a büntetőt.

Valószínűleg meg is videózták, de egyértelmű volt Carlos Sanchez faultja. (C. Sanchez volt az, aki itt a vb-n az első, Japán elleni meccsük 3. percében kézzel védett egy gólba tartó labdát, és kiállították. Akkor 2-1-re veszítettek miatta.)

Kane állt oda már az 55. percben, és ugyan középre rúgta, de biztosan belőtte a büntetőt. Anglia vezetett 1-0-ra.

A kolumbiaiak felkapták a vizet, Falcao majd Bacca kapott sárgát a 63. és a 64. percben az amerikai Mark Geigertől, aki adott egyet Hendersonnak is még a büntető előtti reklamálás alatt, illetve Lingardnak a 69.-ben.

Kolumbiának negyedórája maradt, hogy szerezzen egy gólt, de ez meglehetősen reménytelennek mutatkozott James hiányában és Quintero szokásosnál gyengébb játékával. Nem volt, aki összefogja őket, építse a támadásokat, passzoljon egy-egy váratlanabbat.

A 82. percben maradt Cuadrado lábában az iksz, amikor Walker labdát vesztett középen, Bacca megindult, letette nagy ziccerbe a jobbszélsőnek, aki elhatározta, hogy úgy kilövi a rövid felsőt, hogy feldől a kapu: a labda vagy egy méterrel fölé ment.

Kolumbia próbálkozott a következő 10 percben, de néhány beadás és majdnem fejesen kívül messzebbre nem jutott. Akkor jött Uribe, és távolról keményen rátűzte, Pickford nagy nehezen szögletre tolta.

A 93.-ban jött már be a labda, érkezett Yerry Mina, és ahogy ezen a vb-n már kétszer, mindenkinél magasabbra ment fel, a földre bólintotta a labdát, amit a vonalró Trippier nem tudott kifejelni, így az ő fejét is érintve a labda a kapuba pattant. 1-1.

Trippier kibólinthatta volna, de a mezőny helyett inkább fölé akarta stukkolni, ez lett a veszte, a lécről vágódott be a labda.

A maradék idő gyorsan letelt, jöhetett a hosszabbítás.

Az első félidejében Anglia már nem is dominált, a pszichikai fölényben Kolumbia játszott, és bár veszélyesebb beadásoknál többre nem jutott, legalább náluk volt a labda. Két fejest össze is hoztak, kaput egyik sem ért.

A hosszabbítás második felére tért magához Anglia, visszavette a kezdeményezést, és a 112. percben a csere Rose majdnem el is döntötte a meccset: balról, az ötös sarkáról becsúszva lőtt, tíz centivel mellé.

Southgate nagyon nem akart tizenegyeseket rúgni, rá félpercre behozta a csatár Rashfordot a jobbhátvéd Walker helyett. A támadási szándék Dier fejesében nyilvánult meg, simán be is fejelhette volna a szöglet utáni beadást, de jócskán föléstukkolt.

Ospina kapus ütött még ki pár felívelt labdát, aztán következtek a tizenegyesek az utolsó nyolcaddöntőn.

Anglia korábban sosem nyert szétlövést világbajnokságon.

Az angol kapuban Pickford, a kolumbiaiban Ospina várta a lövéseket.

Anglia először nyert vb-n büntetőrúgásokkal.

A 8 között Svédországgal játszanak Dier győztes tizenegyese után:

A büntetőátok Gareth Southgate kapitánysága alatt szakadt meg, aki maga is hibázott, igaz nem vb-n, hanem az 1996-os angliai Európa-bajnokságon estek ki miatta az angolok az elődöntőben.

rad

Rovatok