Index Vakbarát Hírportál

Egyértelmű büntetőn úszott el Brazília vb-je

2018. július 6., péntek 23:43 | öt éve frissítve

A brazil-belga vb-negyeddöntő 55. percében komoly rejtvénnyel lepte meg a futballszurkolókat a videóbíró, azaz a Video Assistant Referee, vagyis a VAR. 

Belgium 2-0-s vezetésénél történt az eset, Gabriel Jesus a tizenhatoson belül csodásan felbőrözte védőjét, majd Kompanyval szembekerülve az alapvonal felé tolta meg a labdát, a belga pedig egy jócskán elkésett becsúszással felrúgta. 

A játékvezető nem látta pontosan, hogy mi történt, de a helyzet gyanús volt. Hamarosan jött is a jelzés: munkába lépett a VAR, azaz a videóbíró. Osztott képernyőn figyelhettük az ismétlést, illetve hogy velünk együtt nézik vissza az esetet a moszkvai központban. 

Így utólag viszont már komolyan felmerül, hogy nekik valami mást mutathattak.

A képek alapján ugyanis nehéz ennél egyértelműbb szabálytalanságot elkövetni, mégsem követte az esetet büntető.

A videón, amit nekünk mutattak Kompany jól láthatóan eltalálta Jesus bokáját, ráadásul talppal, majd azzal a lendülettel le is tarolta a brazilt. Csak azért nem volt kristálytisztán piros lapot érő szabálytalanság, mert a védő a találkozás pillanatában kicsit visszahúzta a lábát. Azzal kapcsolatban viszont még csak kérdés sem merülhetett fel, hogy a braziloknak tizenegyes jár.

Leszámítva a Moszkvában videózó különítményt, akik némi tanakodást követően arra jutottak, hogy Belgium következhet kirúgással. A BL-döntőn bíráskodó Mazics pedig erre meg is adta a jelet, meg sem nézte az esetet, hiszen annyira egyértelmű volt az asszisztensek szerint.

A játékvezetők döntésével a BBC Sport szakértői: Gary Lineker, Jürgen Klinsmann, Rio Ferdinand és Alan Shearer sem értettek egyet. 

Mivel a szabálytalanság tisztán látszott, ahogy az is, hogy az elkövetése pillanatában a labda még a pályán belül volt, azaz játékban, így a videózók legfeljebb arra alapozhatták döntésüket, hogy Jesus úgysem érte volna el az alapvonal előtt. 

Ha tényleg ez volt az indok, akkor a számtalan monitor mellett egy szabálykönyvre is szükségük lett volna. Abban ugyanis még csak utalás sincs arra, hogy az ilyesmi számítana.

Idéznénk a 12. szabályból (kiemelés tőlünk):

Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha egy játékos a következő szabálysértések valamelyikét, a játékvezető megítélése szerint gondatlanul, felelőtlenül vagy túlzott mértékű erőbevetéssel követi el az ellenféllel szemben:

• testtel támadja

• nekiugrik

• megrúgja vagy megkísérli megrúgni

• meglöki

• megüti vagy megkísérli megütni (ideértve a lefejelést is)

• lábbal támadja vagy szereli

• elgáncsolja vagy megkísérli elgáncsolni

Amennyiben a szabálytalanság során fizikai kontaktus történt, közvetlen szabadrúgást vagy büntetőrúgást kell ítélni.

Így szól a szabálykönyv. Ennek alapján maximum azon lehetett volna vitatkozni, hogy Kompany csak gondatlanságból kaszálta el Jesust, esetleg felelőtlenül veszélyeztette épségét, netán durván az egészségére tört. Vagyis hogy a tizenegyesen túl járt-e volna további büntetés – sárga vagy piros lap – a belga szabálytalanságáért.

Nem kell különösebben magyarázni, hogy egy 55. percben megadott büntető mennyit lendíthetett volna a brazilok helyzetén. Ha sikerül értékesíteniük, akkor jó 20 perccel több idejük lett volna az egyenlítésre, mint amennyi végül jutott. És így sem jártak tőle távol. 

Ön szerint járt volna büntető Gabriel Jesus elkaszálásáért?

  • 17995
    Igen
  • 11054
    Nem

Rovatok