Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas potyagól is kellett a franciák elődöntőjéhez

2018. július 6., péntek 17:58 | aznap frissítve

Franciaország 2-0-ra győzte le Uruguayt az oroszországi világbajnokság első negyeddöntőjében. Az uruguayi csapat egyik legjobbja, Edinson Cavani sérülés miatt nem lehetett ott a meccsen és a hiányát megérezte a dél-amerikai csapat, amely az első öt percet leszámítva különösebb veszélyt nem jelentett.

A mérkőzés online közvetítését itt olvashatja

Az uruguayi válogatott kezdett jobban, kétszer is veszélyesen ment keresztbe a labda Hugo Lloris kapuja előtt, miközben erős bástyaként olykor hét védő is figyelt a 16-oson belüli két francia csatárra.

Negyedóra sem telt el és kiegyenlítetté vált a játék. Bár nagyobb lehetősége ekkor is a dél-amerikai csapatnak volt. A meccs ennek a szakaszában Kylian Mbappé hagyta ki a legnagyobb ziccert, aki ahelyett, hogy bármit csinált volna Olivier Giroud középre fejelt labdájával, kapkodva ráfejelte, ez pedig veszélytelenül ment kapu fölé, holott simán levehette volna, annyira nem volt körülötte senki.

A meccs első félidejének második harmadára aztán szép lassan fölénybe kerültek a franciák, de komoly helyzetet sem tudtak kidolgozni, miközben a másik oldalon Vecinónak volt egy jó lövése a 36. percben. Négy perccel később pedig vezetést szerzett a jobban játszó francia válogatott. Antoine Griezmann jobb oldali szabadrúgását Raphael Varane csúsztatta védhetetlenül a kapuba. Éppen az Edinson Cavanit helyettesítő Christian Stuani maradt le a beívelésről, őt előzte meg a Real védője.

Néhány perccel a gól után egyenlíthetett volna Uruguay. A jobb oldali szabadrúgás után Martin Cáceres gólba tartó fejesét védte elképesztő bravúrral Lloris, hihetetlen nagy lehetőség volt, a vb talán eddigi legnagyobb védését láttuk.

Álmosabban kezdődött a második félidő, inkább a franciák kreatívabb játéka dominált, de ez a fölény a középpályán érvényesült.

Az 56. percben aztán a francia kapu előtt akadt izgalom. Samuel Umtiti elcsúszott, de végül egy gyenge uruguayi kapuralövés lett csak a vége. Stuani aztán 60 percet kapott, nem ez volt élete legemlékezetesebb meccse.

Ahogy az addig magabiztosan védő Fernando Muslerának sem. A 62. percben Griezmann erős, de nem igazán helyezett lövését egyszerűen bevédte a kapus. Ezzel pedig a franciák nagyon közel kerültek az elődöntőhöz, oda ahol 2006-ban jártak legutóbb, amikor döntőt játszhattak a később világbajnok olasz válogatottal.

Nem sokkal később Mbappé látványos szimulálása hergelte a hangulatot. A 76. percben Giroud és Mbappé bolondította az uruguayi védelmet, de a lövés a kaput elkerülte. Az uruguayiak becsületére legyen mondva a második bekapott gól után sem adták fel és nagy szívvel küzdettek a szépítő gólért.

Az utolsó tíz percben a franciák már tényleg csak arra ügyeltek, hogy gólt ne kapjanak, magabiztosan tartották a labdát.

A végére pedig mind a két csapat belenyugodott a megmásíthatatlanba, Franciaország a brazil-belga meccs győztesével játszhat a döntőbe jutásért.

Cavani nagyon hiányzott, a franciák pedig várják, a belga-brazil győztesét. 

aaaaaaaaaaaaa

Rovatok