Index Vakbarát Hírportál

Rossz zokniért 19 millió, neonáci molinóért 2,7 millió

2018. július 13., péntek 19:33

Különböző okok miatt elég sok büntetést osztott ki a FIFA az egyes válogatottak szövetségei ellen az idei világbajnokságon, a súlyozást viszont valahogy nem sikerült belőnie a nemzetközi szövetségnek, a fizetendő büntetések mértéke legalábbis erről tanúskodik.

Amikor az orosz szurkolók egy neonáci molinót raktak ki az Uruguay elleni csoportmeccsükön, a FIFA 2,7 millió forintnak megfelelő csekket küldött az orosz szövetségnek.

A mexikói szövetség másfélszer ekkora büntetést kapott, amiért a szurkolóik a csoportkörből továbbjutást ünnepelve üres söröspoharakat dobáltak a pályára.

A szerb szövetség az oroszénál kétszer nagyobb büntetést kapott a szurkolók politikai tartalmú molinójáért.

A marokkói szurkolók rendbontásáért már 18 millió forintnak megfelelő összegű büntetés járt, pontosan annyi, amit az angolok fizethettek, amiért három játékosuk nem megfelelő zoknit viselt a Svédország elleni negyeddöntőn. A három vétkes Dele Alli, Raheem Sterling és Eric Dier voltak, a szövetség számára rendszeresített Nike-zokni fölött ugyanis egy kevésbé csúszó, így nem elmozduló Trusox márkájú zoknit viseltek.

A hivatalos indoklás szerint az angolok a FIFA média- és marketingszabályzata ellen vétettek a nem engedélyezett felszerelés viselésével. A büntetés ellen nem, annak súlya ellen viszont fellebbeztek az angolok. Hasonló okból (nem engedélyezett felszerelés) pénteken a FIFA a 50-50 ezer frankos, 13,8 millió forintos büntetést szabott ki a horvát és svéd szövetségek ellen.

A FIFA egyébként még ennél is súlyosabb büntetést (kb. 19 millió forint) adott a horvátoknak a Dánia elleni meccsük után, ahol nem a Coca-Cola által gyártott vizet ittak a pályán.

Rovatok