Index Vakbarát Hírportál

A horvát válogatott az összes politikust elküldte a fenébe

2018. július 18., szerda 13:35 | aznap frissítve

Sajnálatos módon a levélről kiderült, hogy egy hamisítvány, amit az MTI-vel együtt mi is megettünk. Az írás valódi szerzője egy Igor Premuzic nevű újságíró, aki a közvélemény reakciójára volt kíváncsi, ezért végezte ezt a megtévesztő kísérletet. A tévedésért elnézést kérünk.

A vb-ezüstérmes horvát válogatott szövetségi kapitánya nyílt levélben fordult Horvátországhoz, azt kérve, sőt követelve, hogy a politikusok tartsák magukat távol a csapattól, mert a jelenlétükkel hiteltelenítik a válogatott teljesítményét. A szenvedélyes és kifejezetten kemény hangú szöveg Zlatko Dalic kapitány mellett a teljes csapat, illetve a horvát stáb közös véleményét képviseli.

Azok után, hogy mekkora celeb lett a kockás mezében virító horvát államfőből, Kolinda Grabar-Kitanovicból, akit spaklival se lehetett levakarni a játékosokról a nagy menetelés alatt, drasztikus fordulatot jelent a teljes horvát csapat által osztott felhívás. Például azzal a nyíltan az államfőnek címzett sorral, hogy

Kérjük, tiszteljétek a kérésünket, ne hordjatok futballmezt, ne hirdessétek magatokat a mi sikereinkkel.

De nemcsak a kormányzó párt illiberális – avagy orbáni – szárnyát vezető, és a horvát labdarúgást majd' két évtizeden át uraló Mamic-féle maffiával pompás kapcsolatokat apoló köztársasági elnök kapta meg a magáét válogatottól, hanem a teljes horvát politikai elit.

Dalic levele az eredmények értékelésével kezdődik: "Ez a torna megmutatta, hogy a futballban mindenki egyenlő esélyekkel indul, egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek, és bizonyították, hogy ha a munkának szentelik magukat, sikeresek tudnak lenni".

Nem számítanak a nemzetiségi arányok, nem számít a pénz vagy a stadionok, különben ez a generáció nem juthatott volna döntőbe

– állapította meg többek közt Dalic – a magyar viszonyok ismeretében némiképp meglepő módon –, majd rátért a lényegre.

"Ezt a levelet nem a csapat miatt írtam, hanem amiatt a nehéz helyzet miatt, amiben Horvátország van" – fordult rá igazi mondanivalójára a kapitány, hogy aztán teljes zárótűz alá vegye a politikai elitet.

Jegyezzük meg, a felütésében van némi csúsztatás, Horvátország ugyanis nem a legszegényebb állam az unióban, csak az egyik legszegényebb.

Horvátország ma az Európai Unió legszegényebb országa. Soha nem volt még ilyen rossz nálunk az élet a háború óta. Horvátország egy olyan ország, amit rossz emberek irányítanak, egy olyan szervezet tagjai, amit bűnszervezetnek ítéltek

- írja az edző, majd a szegénységről és lemaradásról szólt.

"Horvátország egy olyan ország, ahonnan milliók menekültek el az elmúlt 20 évben. Ma a nyugdíjasoknak az alapvető szükségleteikre sem futja, a fiatalokat nincs pénz iskoláztatni, az egészségügy összeomlik, a bíróság a nagybefektetőket védi és korrupt. Az állam állapota elérte az a szintet, hogy csak idő kérdése, mikor omlik össze az egész, mikor válik a heyzet mindenki számára elviselhetlenné."

Ezért ezúton kérném a politikusokat és a hatalom valamennyi képviselőjét, akik a népünket a szenvedés, a reménytelenség és a nyomor poklába vezették, hogy tűnjenek el a horvát nemzeti válogatott könyékéről.

"Nem látunk titeket szívesen az öltözőben, nem akarunk veletek közös képet, nem akarunk veletek foglalkozni."

"Ti váltatok a legfontosabbá, a horvát nép pedig a legszegényebbé és legnyomorúságosabbá Európában" – folytatta az elit ostorozását fáradhatatlanul a kapitány, aki szerint a vezetők a saját magukra és a baráti üzletemberekre írt törvényekkel szereztek vagyonokat, miközben az ország tönkrement.

"Így történhetett, hogy vannak gyerekek, akik sosem látták a tengert – miközben Horvátországnak több mint ezer kilométer tengerpartja van. Hogy gyerekek éhesen fekszenek le, mert a szüleiknek nincs munkájuk, ezért nem tudnak enni adni nekik. A földek elnéptelenednek, vannak régiók, ahol már alig lakik valaki."

Azok, akik ide juttatták az országot, ne jöjjenek oda hozzánk, mert az ilyen embereket mi nem látjuk szívesen a társaságunkban. Kérjük, tiszteljétek a kérésünket, ne hordjatok futballmezt, ne hirdessétek magatokat a mi sikereinkkel. 

"Mert a mi sikereinket kihasználva hiteltelenítitek a munkánkat. A ti munkátok nyomát minden nap jól látni, ahogy az emberek a kukában kotornak kenyérhéjért, ez a ti eredményetek, nem szeretnénk, ha a veletek hoznának minket összefüggésbe."

A levél végén Dalic kihirdette, hogy a csapat közös elhatározásából a világbajnoki szereplés után járó pénzdíjat egy alapítvány javára ajánlotta fel, aminek az a célkitűzése, hogy minden horvát gyerek egy hétre eljusson a tengerhez.

"Mert ez a legkevesebb, amit a labdarúgók megtehetnek a legkisebbekért, akik a legkedvesebbek nekünk."

A levelet Zlatko Dalić, a horvát keret játékosai és a teljes horvát stáb jegyezte.

Némi háttérinformáció, magyar kapcsolatokkal

A helyzet megértéséhez fontos tudni, hogy a horvát labdarúgás történetének legnagyobb válságát éli, miután a helyi labdarúgást lényegében az állam születése óta irányító, és a horvát politikába is jelentős beleszólással bíró Zdravko Mamicot, a Dinamo Zagreb volt elnökét 6,5 év letöltendő börtönre ítélte az eszéki bíróság, mert a játékosok adás-vételekor mintegy 15 millió euró értékben dolgozott saját, illetve társai zsebére, megkárosítva az általa vezetett klubot, emellett majd' 2 millió euro értékű elcsalt adóval az államkincstárat is.

A szövetség ügyvezető elnöke, Damir Vrbanovic 3 évet kapott ugyanebben az ügyben, a korábbi tanuvallomását visszavonó, és ezzel Mamicot védő Luka Modric pedig még komoly bajba kerülhet a bíróság félrevezetése miatt. Mamic maffiája a kezdetektől fogva szorosan összefonódott a horvát kormánypárttal (HDZ), amelyet pénzzel és események szervezésével is támogatott. Mamic számtalan gyanús ügye ellenére sokáig érinthetetlennek számított, megvédték kapcsolatai, amik a politika legfelsőbb köreitől az a bírói testület tagjaiig terjedtek, Grabar-Kitaroviccsal kifejezetten jó volt Mamicék kapcsolata, amit ékesen mutatott, hogy az államfő az elítélt Vrbanoviccsal oldalán nézte a meccseket Oroszországban (és a Mamic embereként szövetségi elnöknek kinevezett Davor Sukerrel).

Mamic a horvát labdarúgás legnépszerűtlenebb alakja, aki miatt a Dinamo szurkolói hosszú évekig bojkottálták a meccsek látogatását, és a horvátok meglepően nagy százaléka fordult el a labdarúgástól. Magyar szempontból további érdekesség, hogy Orbán Viktor és köre kifejezetten jó kapcsolatot ápolt Mamiccsal, aki Sukerrel együtt annak idején a miniszterelnök sleppjében tekintette meg a magyar-norvég Eb-pótselejtezőt, majd pár hónapra rá Mészáros Lőrinc megvette az Eszéket, ahol a Mamiccsal szoros üzleti kapcsolatban lévő Ivan Mestrovic a tulajdonostársa.

Rovatok