Index Vakbarát Hírportál

Ronaldo Brazíliája botrányvébét nyert - Japán, Dél-Korea, 2002

2018. június 5., kedd 14:35 | aznap frissítve

Japán és Dél-Korea sok szempontból kiváló világbajnokságot rendezett, de elsőre mindenkinek a hazaiakat leplezetlenül toló játékvezetők ugranak be róla. Pedig volt itt egy csodálatos brazil válogatott, élén a fenomenális Ronaldóval, egy egészen kiváló török, egy harcos német, és egy szerencsétlen angol csapat is.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Japán/Dél-Korea 2002

2002. május 31. - június 30.
Stadionok: 20 (20 városban)
Résztvevők (32): Kamerun, Szenegál, Nigéria, Dél-Afrika, Tunézia, Kína, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Belgium, Horvátország, Dánia, Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Írország, Oroszország, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország,Costa Rica, Mexikó, USA, Argentína, Brazíla, Ecuador, Paraguay, Uruguay
Mérkőzések: 64
Gólok: 161 (2,52 meccsátlag)
Gólkirály: Ronaldo (BRA) 8
Világbajnok: Brazília (5)

Először volt futball-vb Ázsiában, két ország, Japán és Dél-Korea közösen kapott lehetőséget a rendezésre, ami korábban még nem fordult elő. A 2002-es az első torna volt, amire az összes korábbi világbajnok kijutott. A FIFA néhány szabálymódosításról is döntött, utoljára volt automatikus résztvevő a címvédő, és itt búcsúzott a rövid életű aranygól is.

Négy ország is először jutott ki a 199 selejtezős válogatott közül, a torna nagy hiányzói pedig a hollandok voltak. A magyar válogatottnál a 2000-es Eb-selejtezős bukás után megtartották Bicskei Bertalant, aki kimondottan ígéretes, szerethető csapatot rakott össze, amelynek azonban nehéz csoportból kellett volna kiharcolnia a továbbjutást.

Négy ország is először jutott ki a 199 selejtezős válogatott közül, a torna nagy hiányzói pedig a hollandok voltak. A magyar válogatottnál a 2000-es Eb-selejtezős bukás után megtartották Bicskei Bertalant, aki kimondottan ígéretes, szerethető csapatot rakott össze, amelynek azonban nehéz csoportból kellett volna kiharcolnia a továbbjutást.

Az olaszok elleni, telt házas 2-2 után mindenki elhitte, hogy meglehet a bravúr, Litvániát idegenben gázoltuk el (a tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklós nagy meccse volt), de a lendület gyorsan elfogyott, a Románia elleni oda-vissza meccsek helyre tették a magyar csapatot. A grúziai vereség Bicskei állásába került, Gellei Imrének már egy lemondó, esélytelen, a korábban jellemző apátiába süllyedő csapattal kellett volna eredményt elérnie. Nem sikerült.

A sérült Zinedine Zidane-nal érkező, címvédő francia válogatott minden idők egyik legnagyobb égését produkálta, rúgott gól nélkül esett ki a csoportkörben. A zseni csak az utolsó csoportmeccsen játszott, befáslizott combbal nem tudott segíteni.

A csoportot a kiváló csapattal rajtoló Dánia nyerte, mögötte Szenegál ment tovább, utóbbi a torna egyik legjobb meccsét játszotta az utolsó körben a 0-3-ról felkapaszkodó Uruguayjal, de a dél-amerikaiaknak győzniük kellett volna a továbbjutáshoz. Zalayeta az utolsó percben üres kaput fejelt mellé.

A spanyolok hibátlan teljesítménnyel nyerték meg a csoportjukat, a brazilok is ugyanígy tettek, mögöttük a törökök mentek tovább csak jobb gólkülönbségükkel megelőzve Costa Ricát. A C csoportban megtört egy fantasztikus sorozat: az ötödik országát is vébére vezető Bora Milutinovics Kínát nem tudta továbbjuttatni, négy vb-nyolcaddöntő után 0 ponttal esett ki az első szereplésüket letudó ázsiaiakkal.

Guus Hiddink dél-koreai válogatottja váratlanul felaprította a csoportját, még nagyobb meglepetés, hogy nem a portugálok, hanem az amerikaiak mentek tovább mögöttük.

A németek Szaúd-Arábia ellen vb-rekordbeállítást jelentő 8-0-ra nyertek - Klose négyet vágott - , mielőtt a torna egyik legdurvább meccsén legyőzték Kamerunt (14 sárga, 2 piros) is.

A franciák és a portugálok mellett Argentína volt a harmadik porrá égő válogatott, kiesése mellé külön fájó pont, hogy kikapott Angliától is, méghozzá a hősök közé a vb előtt visszatérő David Beckham (pocsékul elvégzett) büntetőjével.

Az olaszok csak elképesztő mázlival - ahogy szoktak -, az utolsó pillanatban jutottak tovább a csoportjukból, már nem is csak a saját kezükben volt a sorsuk, a nyolcaddöntőjükhöz az is kellett, hogy Ecuador ne kapjon ki Horvátországtól. Japán és Belgium ment tovább a leggyengébb csoportból.

Japánt miért nem tolták?

Kár is vitatni, hogy a dél-koreai válogatott minden segítséget megkapott ahhoz, hogy jól szerepeljen (de azt is butaság elvitatni, hogy Hiddink kiváló csapatot faragott a gyors, technikailag képzett, korábban igen fegyelmezetlen csapatból). Japán viszont - bár gyenge csoportba került - nem kapott bírói támogatást a nyolcaddöntőben: a FIFA alelnöke, és bíróküldési bizottságának vezetője a török Senes Erzik volt, aki nem engedte, hogy a törökökkel szemben méltánytalanság történjen.

A nyolcaddöntőkben a feje tetejére állt a világ. Németország szinte kizárólag Oliver Kahnnak köszönhette, hogy nagyon nehezen túljutott Paraguayon, Svédországot pedig az első vébéjén szereplő Szenegál takarította el. A törökök kiverték az egyik házigazdát (Japán nem kapta meg ugyanazt a bírói támogatást, mint Dél-Korea), a brazilok is megszenvedtek Belgiummal - ha Marc Wilmots szabályos ollózását megadja a bíró, mennek 1-0-ra - , a spanyolok pedig csak büntetőkkel verték ki az íreket.

Az USA Mexikót ütötte ki, a dánok nagy árat fizettek a torna legrosszabb félidejéért: 45 perc alatt hármat kaptak az angoloktól, akik innentől úgy érezték, már senki nem állíthatja meg őket.

A legnagyobb botrányt Olaszország kiesése jelentette: az egyébként igen gyenge, rosszul összerakott, rengeteget hisztiző olaszokat vitatható bíró döntések egész sorával, aranygóllal ejtette ki Dél-Korea. Olaszország – némileg jogosan – ördögi figurát kreált az ecudadori Byron Moreno bíróból.

Dél-Korea-Olaszország nyolcaddöntő

A koreai csalássorozat a negyeddöntőben is folytatódott, a spanyolokat hasonlóan durva bírói tévedések után ejtették ki. A németek vért izzadva lebirkózták az amerikaiakat, a törökök pedig véget vetettek a nagy szenegáli menetelésnek: 1-0-s győzelmükkel történelmet írtak, bejutottak az elődöntőbe.

Dél-Korea-Spanyolország negyeddöntő

Anglia sokadszor is csak közel került a nagy eredményhez, de visszatérő hiányosságuk, a kapusposzt megakadályozta őket az elődöntőbe jutásban. Owen góljával még vezetni is tudott Anglia, de végül Ronaldinho iszonyú messziről becsavart szabadrúgása nagyon meglepte David Seamant, az angolok pedig pakoltak, és mentek haza.

Brazília-Anglia 2-1

Az elődöntőkben a németek zsinórban harmadszor is 1-0-ra nyertek, és jobbára Oliver Kahnra támaszkodva beverekedték magukat a döntőbe, ahol viszont nem játszhatott egyetlen épkézláb mezőnyjátékosuk, Michael Ballack.

A brazilok a tornán másodszor is egy góllal győzték le a kiváló török csapatot, ami nagyon jól játszott, mielőtt meghajolt a nagyobb tudás előtt.

A döntő a várt egyenlőtlen küzdelmet hozta, és egy nem várt fordulatot: a németek vereségét az elképesztő formában védő, a torna legjobbjának választott kapus, Oliver Kahn hibája hozta, aki Ronaldo elé ejtett egy egyszerű lövést. Németországnak valószínűleg semmi esélye nem lett volna a fantasztikus Ronaldo-Rivaldo kettőssel felálló brazilok ellen, a világ vitán felül legjobb csapata nagyon simán húzta be története ötödik világbajnoki címét.

Brazília-Németország 2-0

A bronzmérkőzésen Törökország legyőzte a hazaiakat (3-2), ezen a meccsen született a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólja: Hakan Sükür 11 másodperc után talált be.

A gólkirály, ezzel a torna aranycipőse Ronaldo lett 8 találattal, összesen 12-vel beérte Pelét, de az aranylabdát, a vb legjobb futballistájának járó díjat Kahn kapta.

(Borítókép: AFP / Index)

Rovatok