Index Vakbarát Hírportál

Zúgott a vuvuzela, a spanyolok történelmet írtak - Dél-Afrika, 2010

2018. június 5., kedd 14:41 | aznap frissítve

A spanyolok először nyertek vb-t, a torna meglepetéscsapata pedig Uruguay volt a 2010-es dél-afrikai tornán, ahol egy életre mindenki megtanulta, mi az a vuvuzela.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

A magyar válogatottnak ezúttal sem sikerült a kijutás, Erwin Koeman irányításával a negyedik helyen végzett selejtezőcsoportjában a csapat a dánok, a portugálok és a svédek mögött, Albániát és Máltát azért sikerült megelőzni.

A tornán az egész világ megismerhette a vuvuzelát, ami egy afrikai fúvós hangszer, végigduruzsolta a mérkőzéseket és a közvetítéseket, volt olyan játékos, aki arra panaszkodott, hogy emiatt nem hallotta a társakat a pályán.

A csoportkörben rögtön nagy csapatok buktak el, a négy évvel korábban vb-döntős franciák teljesen szétestek, úgy végeztek Uruguay, Mexikó és Dél-Afrika mögött csoportjuk negyedik helyen, hogy egy döntetlenre és egyetlen rúgott gólra futotta. A francia keretben óriási volt a feszültség, a szurkolók és néhány játékos is Raymond Domenech ellen fordult, Anelkát és Riberyt is eltiltottak később, mások fegyelmit kaptak.

A címvédő olasz válogatott is bent ragadt a csoportjában, a Paraguay elleni iksz után a legnagyobb sokk az volt, hogy a torna egyik leggyengébb csapatának tartott Új-Zélanddal is csak 1-1-et játszottak. A csoportkör utolsó meccsén kikaptak a szlovákoktól, így óriási lebőgés volt nekik is a dél-afrikai torna, még Új-Zéland is előzte őket, amely három döntetlent játszott, így az olaszok a csoportjuk utolsó helyén zártak.

A spanyolok is vereséggel kezdtek a svájciak ellen, de aztán a Honduras és a Chile elleni meccset is hozták, és elsőként továbbmentek csoportjukból. A Diego Maradona által irányított Argentína első mérkőzésén szenvedve verte Nigériát, aztán Dél-Koreának négyet rúgtak, a görögöknek kettőt, a hollandok mellett csak ők fejezték be három győzelemmel a csoportkört. Maradona a vb alatt folyamatosan ellopta a show-t a pálya mellett előadott különszámaival.

A nyolcaddöntőkre több erős párosítás is összejött, a legnagyobb botrány azonban a Németország-Anglián volt. Az első félidő óriási volt, a németek már 2-0-ra is vezettek, aztán Upson szépített, rögtön utána meg lehetett volna ez egyenlítés is. Lampard jól eltalált egy labdát a tizenhatoson kívülről, ami a lécről a gólvonal mögé vágódott. Szabad szemmel is egyértelmű volt, hogy bent volt a labda, Lampard ünnepelt, ám az uruguayi Jorge Larrionda nem adta meg a gólt, hiába tomboltak az angolok. Meccsfordító momentum lehetett volna, pláne azért, mert a németek a második félidőben megtörték az ellenfelüket, Müller duplája után 4-1 lett a végeredmény. A tornáról később hazaküldték a nagyot hibázó Larriondát.

A spanyolok a portugálokat ejtették ki 1-0-val, a mérkőzés egyetlen gólját Villa szerezte, az addig remekül védő Eduardóról kipattanó labdát vágta be. Argentínának már könnyebb dolga volt Mexikóval, 3-1-re nyert Maradona csapata, amit egyre többen esélyesként emlegettek. Suarez duplája vitte tovább Uruguayt Dél-Korea ellen. Jól ment a többi dél-amerikai csapatnak is, a brazilok sima 3-0-val ejtették ki Chilét, Paraguay pedig tizenegyesekkel verte Japánt, egyetlen rúgást sem hibáztak, míg a hollandok a csoportban az olaszokat verő szlovákok ellen 2-1-et játszottak. Az egyetlen versenyben maradt afrikai csapat Ghána volt, szinte hazai pályán játszhattak, ki is ejtették hosszabbításban az Egyesült Államokat.

Volt dráma bőven a negyeddöntőben is. A legnagyobb talán pont a ghánaiak meccsén, akik Uruguayjal kerültek össze. A rendes játékidőben 1-1 volt az eredmény, Muntari és Forlan is bombagólt vágott, aztán jött a hosszabbítás. Egészen a végéig úgy nézett ki, nem lesz már gól, aztán az utolsó percben Suarez a gólvonalukon kézzel védett ki egy fejest, ezzel megmentette csapatát, őt viszont jogosan kiállították. A büntetőből Asamoah Gyan rúghatta volna elődöntőbe Ghánát, a lövése azonban a lécről az égbe pattant, maradt a 1-1. A párbajban ugyan Gyan bevágta a sajátját, csapattársai azonban kettőt is hibáztak, a mindent eldöntő tizenegyest Abreu panenkásan pörgette be, és ezzel Uruguay került az elődöntőbe. Suarez közellenség lett Afrikában, Uruguayban hős, a továbbjutást neki köszönhették.

Ghana vs Uruguay Highlights World Cup 2010

Az addig jól szereplő Argentína óriási pofont kapott, Németország lemosta őket a pályáról, Müller góljával már a harmadik percben előnyben voltak. Az összeomlás a második félidő közepén jött az argentínok számára, Klose duplázott, Friedrich is lőtt egyet, a vége 4-0-s kiütés lett. A németek másodjára lőttek négy gólt az egyenes kieséses szakaszban, az argentinoknak pedig megint nem sikerült a négybe verekedniük magukat.

Germany vs Argentina 2010 FIFA World Cup highlights 4-0

És a negyeddöntő volt a végállomás Brazíliának is, pedig az elején még őt vezettek a hollandok ellen Robinho góljával. Sneijder az 53. percben egyenlített, Felipe Melo és Julio Cesar kapus egymást zavarta a beívelés előtt, negyedórával később a holland támadó második gólját is megszerezte. Felipe Melónak később elborult az agya, kiállíttatta magát, a hollandok 2-1-gyel mentek az elődöntőbe. A spanyolok megint Villa találatával jutottak tovább, azok után, hogy mindkét csapat büntetőt hibázott a mérkőzésen, igaz Xabi Alonso megismételt tizenegyesből rontott.

Uruguay már megint emlékezeteset harcolt játszott az elődöntőben, Hollandia volt az ellenfél. Van Bronckhorst talán a torna egyik legnagyobb gólját szerezte, 35 méterről bombázott a felső sarokba, a világbajnokság egyik legjobbja, Forlan is egy nagy góllal egyenlített. A második félidőben három perc alatt dőlt el az elődöntő, Sneijder sokadik fontos gólját jegyezte, majd Robben egy tökéletes fejessel megszerezte a hollandok harmadik gólját. A vége szoros lett, Pereira tekerte be a labdát a hollandok kapujába, de egyenlítésre már nem maradt idő, Sneijderék 3-2-vel jutottak a döntőbe, a válogatott története során harmadik alkalommal szerepelhetett ott.

A spanyolok ismét egygólos mérkőzést játszottak, és azt megint ők lőtték a Németország elleni elődöntőben, amit Kassai Viktor vezetett. A magyar bírónál egy meg nem adott tizenegyest kértek számon a németek az első félidőben, miután Ramos eltüntette Özilt, ám a visszajátszások alapján úgy tűnt, kívül történt a szabálytalanság. Kassai továbbengedte a játékot. Az elődöntőt végül Puyol fejese döntötte el a 73. percben, a Barcelona-hátvéd egy szöglet után robbant be a labdára, meglett a világbajnoki döntő az Eb-győztes spanyoloknak, korábban ez egyszer sem sikerült még nekik.

A döntőben faragták egymást csapatok, a világbajnokság egyik legdurvább megmozdulását is ezen a mérkőzésen lehetett látni, De Jong szándékosan mellbe rúgta Xabi Alonsót. A labdához köze nem volt a holland védőnek, a rúgás is brutális volt, de Howard Webb mindenki megdöbbenésére csak sárgát adott a játékosnak, akit azonnal le kellett volna zavarni. A 61. percben a hollandok megszerezhették volna a vezetést és talán a győzelmet is. Robben ugrott ki ziccerben, egy az egyben volt Casillasszal, a spanyol kapus lábbal védte a labdát, a döntő legnagyobb helyzete maradt ki. A másik oldalon Villának is megvolt a ziccere, de három méterről az egyik hollandba bombázott egy beadás után.

Maradt a 0-0, aztán a hosszabbításban már a spanyoloknak voltak nagyobb lehetőségeik. A holland Heitinga a 108. percben megkapta második sárgáját, az emberelőnyben játszó spanyolok pedig a 116.-ban megszerezték a világbajnoki címet érő gólt, Fabregas passza után Iniesta bombázott a hollandok kapujába.

||Spain Vs Netherlands|| - HighLights ||HD||

A spanyol válogatott az Eb-győzelem után a világbajnokságot is megnyerte, történetük során először. A bronzérzmes Németország lett, 3-2-re nyertek Uruguay ellen.

(Borítókép:  Getty Images Hungary  / Index)

Rovatok