Index Vakbarát Hírportál

Verést kértek a ghánai újságíróra, erre agyonlőtték

2019. január 17., csütörtök 15:05

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót Ghánában, aki az afrikai futballhoz kötődő korrupciós ügyek után kutatott, számolt be helyi forrásokra hivatkozva az MTI.

Ahmed Huseint szerda este az autójában lőtték agyon, amikor hazatért a fővárosban, Accrában található otthonába. A 34 éves újságírót a helyi rendőrség tájékoztatása szerint a mellkasán és a nyakán érték a végzetes lövések.

A támadás nem sokkal az után történt, hogy Husein panaszt emelt a ghánai kormánypárt egyik képviselője ellen, aki az állami tévében közzétette fotóját, és jutalmat ígért annak, aki elveri.

A férfi egy csapat újságíróval együtt Anas Aremeyaw Anas álnéven ismert oknyomozó riporter-újságírónak dolgozott, akinek 2018 nyarán közzétett, rejtett kamerás felvételekből álló dokumentumfilmje az egész afrikai futballt megrázta. A "Játék elárulása" című film a futballhoz kötődő megvesztegetési ügyeket tárta fel, megdönthetetlen bizonyítékokat szolgáltatva a ghánai és az afrikai labdarúgást minden szinten átszövő korrupcióra.

A 2018 júniusában bemutatott dokumentumfilmben magukat "potenciális befektetőknek" mondó, beépített riporterek több tucat ghánai és afrikai játékvezetőt, illetve a helyi futballszövetség számos vezetőjét vesztegették meg.

A botrány kirobbanása után több mint 50 afrikai futballbírót függesztett fel az Afrikai Labdarúgó Szövetség, míg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) három hónapra felfüggesztette a ghánai futballszövetség elnökét, a később lemondásra kényszerülő Kwesi Nyantakyit.

Anas Aremeyaw Anas a Twitteren reagált kollégája halálára. "Szomorú hír, de nem futamodunk meg. Nyugodj békében, Ahmed!" – írta.

A nemzeti médiabizottság elítélte a gyilkosságot, és felszólította a hatóságokat, hogy a lehető legalaposabban vizsgálják ki az ügyet.

Rovatok