Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanoknak nyújt szállást stadionjában az angol első osztályú futballcsapat

2019. január 18., péntek 22:21

"Mikor fogadnának be 10 hajléktalant a Fradi-stadionba? Majd ha fagy" – fejezhetnénk ki egy rossz szóviccel a magyar és az angol futballkultúra különbségét a társadalmi felelősségvállalás terén.

a BBC híre szerint a Premier League-ben szereplő Crystal Palace csapata bejelentette, ha nulla fok alá csökken a hőmérséklet akkor a klub 10 hajléktalannak szállást biztosít a stadionjában.

A Crystal Palace a londoni Selhurst Park egyik fogadóhelyiségét alakítja át átmeneti szállássá a hajléktalanok számára, hogy ne kelljen a fagyos utcán aludniuk, emellett meleg vacsorát, illetve reggelit biztosít számukra, és a ruháik mosására is lehetőséget nyújt. Az első nap – csütörtök este – nyolcan vették igénybe a lehetőséget.

Phil Alexander, a labdarúgócsapat igazgatója elmondta a kezdeményezésről, hogy szeretnének vezető szerepet betölteni a helyi közösség életében.

A helyi városi tanács tagja, Alison Butler szerint a Crystal Palace követendő példát mutat valamennyi angol klub számára. Azokon a napokon, amikor mérkőzés miatt a stadion nem alkalmas hajléktalanok fogadására, a rászorulókat Crayden városrész, illetve London legközelebbi részének menedékhelyeire irányítják.

Kíváncsiak várjuk, Magyarországon mikor akad követője a kezdeményezésnek valamelyik – az angol klubokkal ellentétben – közpénzből épült stadionban székelő, közpénzből futtatott csapatnál. Bár nálunk már az is emberséges megoldásnak számít, ha nem a rendőrséget tárcsázzák, hanem valamelyik segélyszolgálatot.

(via BBC)

Rovatok