Index Vakbarát Hírportál

Szandáldobálással alázták meg a katari futballistákat

2019. január 29., kedd 21:08

Katar 4-0-ra nyert az Egyesült Arab Emirátusok ellen az Ázsia-kupa elődöntőjében, ahol a házigazdák nem éppen házigazdaként viselkedtek, a meccs végén szandálokkal, vizes palackokkal dobálták meg a győztes csapat játékosait a szurkolók. 

Már maga a meccs is elég balhésen indult, a hazai szurkolók kifütyülték a katari himnuszt. Katar több mint egy éve blokád alatt áll, mert a vádak szerint támogatja a terrorizmust. 

„Nem volt egy könnyű helyzet. A játékosok tudták, hogy nagy lesz rajtuk a nyomás, de elég jól sikerült kezelniük az érzelmeiket. Büszke vagyok rájuk" – mondta a katariak kapitány, Felix Sanchez.

A gólok után a hazai szurkolók egyből cipő- és palackesőt zúdítottak az ünneplő játékosokra. A harmadik gól szerzőjét, Szalem al-Hadzsrit el is találták a fején. A BBC szakértője megjegyzi, a cipődobálás a Közel-Keleten a legmegalázóbb támadások egyike. Akit célba vesznek, azt még a cipőtalpon lévő pornál is alávalóbbnak tartják.

Az egyik legemlékezetesebb cipődobálás George W. Bush-hoz fűződik. Az amerikai elnököt egy iraki újságíró dobta meg mindkét cipőjével egy sajtótájékoztató közben. Bush elnök remek reflexszel elkerülte a cipőket, az újságíró pedig kisebb sztár lett látványos ellenállási tevékenysége miatt.

A másik ágon Japán jutott be a döntőbe, amit pénteken játszanak majd Abu-Dzabiban.

(Borítókép: Koki Nagahama / Getty Images) 

Rovatok