Index Vakbarát Hírportál

Az olasz ligában 0 meccsel is többre taksálnak, mint az NB I-ben játszva

2019. január 29., kedd 07:12

Az MTK-ban többnyire a középpálya bal oldalán bevetett Schäfer András egymillió euróért szerződött az olasz bajnokság tizennegyedik helyén álló Genoához, és a klub ezzel igazolva látja a szemléletváltását.

Az újoncnál ugyanis már 2-3 éve úgy gondolták: ő alkalmas lehet arra, hogy komoly pénzért eladják - a klubnak ugyanis a működéshez szüksége van az ilyen jellegű bevételekre. Úgy vélték, mentalitásával, technikai képzettségével egy topligában is megállja a helyét.

Polyák Balázs sportigazgató már egy éve mondta róla, hogy egymillió eurós játékos.

A Fradinak is ezt mondta, amikor próbálták egy az egyben elcserélni Lovrencsics Balázsra, de az üzlet nem köttetett meg.

„Megkaptuk érte azt az összeget, amit elterveztünk. Ezek szerint elég jól be tudtuk lőni a képességeit, és a piaci értékét, ha ennyiért kellett a Genoának. Ennyi pénzt már nem szoktak csak azért kifizetni, hátha beválik, így arra számítunk, hogy megkapja a játéklehetőséget” - mondta Polyák.

A most 19 éves Schäfert nem tartották korosztálya legnagyobb tehetségének, asztmája miatt sem biztos, hogy a legjobbak közé sorolták, a korosztályos válogatottakban nem is kapott szerepet, csak amikor már 19 éves lett. Az MTK-nál viszont végig olyannak tartották, akiben megvan a potenciál ahhoz, hogy egy neves klubhoz szerződhessen.

Folyamatosan fejlődött is, az előző szezont a másodosztályban töltő MTK-nak egyik alapembere lett.

„Agresszív és megvan benne a sebesség, jól fejel, ezeket a tulajdonságokat szúrhatták ki az olaszok. Nem kell ehhez nagy tehetség, könnyű észrevenni.

A szezon elején megsérült, amikor már egészséges volt, egyre többet beszéltünk róla Feczkó Tamás vezetőedzővel, hiszen fontos, hogy a vezetőedzőnkkel ezen a téren is együtt tudjunk gondolkodni, az MTK mindenkor vezetőedzőjének azonosulni kell a klub stratégiájával. Egyáltalán nem nyomást akartunk a szakmai stábra gyakorolni, de ha egy ilyen játékos nem kapja meg a kezdő lökést, és sokáig várunk a bevetésével, az senkinek sem jó, és 22 évesen még mindig a nagy ígéretek között tarthatjuk számon, ahogy történt ez a múltban már jó néhányszor. A CMG menedzserirodán keresztül kerültünk kapcsolatba a Genoával, azt nem tudom, hogy konkrétan melyik meccsen nézték meg az olaszok, de a futball mai informatikai hátterével már teljes meccseket lehet látni” - magyarázta Polyák a játékosról, aki Marco Rossi kapitány egyik kedvence is.

Az olaszoktól kapott pénz egy része a működéshez kell, a maradékot további fiatalokba fektetik, mert abban hisznek, hogy minden évben tudnak hasonló transzfert összehozni, és pár év múlva akár már ennek a duplája is lehet egy játékos értéke, amivel a magyar bajnokság is felértékelődik.

Polyák ugyanis a jelenlegi állapotokról azt gondolja, hogy az olasz bajnokságban nulla meccsel is többre taksálnak valakit, mintha az NB I-ben futballozna, egyszerűen így működik a piac.

Schäfer a klub egyik legdrágábban értékesített játékosa is lett egyben, Németh Krisztiánért fizettek körülbelül 10 éve hozzávetőlegesen hasonló összeget.

Rovatok