Index Vakbarát Hírportál

Real, PSG, Milan: a sztárokat is durván szívatja a videóbíró

2019. február 4., hétfő 12:27

Az elmúlt másfél szezonban alkalmazzák Európában a VAR-t, vagyis a video assistant refereet, közismert nevén videóbírót. Mikor bevezették a rendszert, meghatározták, hogy négy esetben veheti igényben a játékvezető:

A négy esetből az első háromban megbukott a videóbíró vasárnap este háromnegyed kilenc és tizenegy óra között.

Real Madrid-Alaves - nem volt les

Az 1. félidőben 1-0-ás Real-vezetésnél Karim Benzema lépett ki, mellette futott Gareth Bale, ketten vezethették a kapusra a labdát. Az Alaves-védelem rémesen benézte a lest, illetve egyik hátvédjük aláfutott az ívelésnek, ha van 100 százalékos gólhelyzet, ez az, védő sem volt a közelben. Benzema ráadásul biztosra ment, a nála is jobb helyzetben lévő Bale-lel akart gólt rúgatni, lepasszolta neki a labdát. A walesi viszont már nem rúgta azt a kapuba, mert a bíró partjelzője intésére les miatt megállította a támadást.

A visszajátszás 10 másodperc múlva megmutatta, hogy Benzema közel sem volt lesen, rendesen benézte a partjelző. Iszonyatosan nagy bírói hiba, ugyanis megmondták a pályán ügyködő bíróknak és asszisztenseiknek, hogy csak akkor intsenek lest, ha 1000 százalékig biztosak benne, inkább hagyják végigfutni az akciót, aztán majd a videóbíró úgyis kiszúrja, ha les volt, ha meg nem, bravúr, hogy engedték a szabályos támadást.

Itt a videóbírónak esélye sem volt a helyesbítésre - mondhatjuk, hogy nem a videó szúrta el, de az egész rendszer hibázott, a bírók nem képesek felfogni, hogy maradjanak nyugton. A végeredmény: iszonyatosan nagy gólszerzési lehetőségtől fosztották meg a Realt.

A Madrid 3-0-ra nyert, így nem lett probléma a dologból, de nem kell mondani, mi van, ha élesebb meccsen történik mindez.

Roma-Milan - ez nem büntető?

A spanyol meccsel párhuzamosan játszottak Olaszországban, a második félidő elején 1-0-ás Milan-vezetésnél Suso a tizenhatoson belül befűzte Kolarovot, de elmenni nem tudott mellette, mert a Roma-bekk egyszerűen leterítette. Finoman szólva feltartás, de inkább Böde dzsúdós dobásához hasonlított az eset. A játékvezető mutatta, nem történt semmi, ment tovább a játék.

11-es volt?

  • 1327
    Igen
  • 153
    Nem

Másodpercek múlva viszont leállt, mert Suso csapattársa, a brazil Paqueta annyira kiakadt a döntésen, hogy meglökte a bírót. Sárgát kapott ezért, a videóbíró viszont nem figyelmeztette a játékvezetőt, hogy előtte ordas nagy fault volt a büntetőterületen belül. A Roma megúszta, később egyenlített, a vége 1-1 lett.

Lyon-PSG - mi az egyből piros, ha nem ez?

A hosszabbításban járt már a meccs 2-1-es állásnál, amikor a hazaiak enyhén balhés csatára, Nabil Fekir hátulról rácsúszott majd lábkulcsot alkalmazott Leandro Paredes, a párizsiak párnapos igazolása ellen.

Fekir faultja?

  • 633
    Pirosat úszott meg
  • 223
    Elég volt a sárga

Az a csoda, hogy nem tört tropára az argentin bokája. Fekir elismerte a faultot, valószínűleg nagyon hálás volt a bírónak, az ugyanis csak sárgát adott neki. Jó párszor láttuk már - Franciaországban is -, hogy a játékvezető a videóbíró jelzésére megnézi az esetet, és a sárgát pirosra, vagy a pirosat sárgára módosítja. Most semmi ilyen nem történt, a videósok ugyanis vagy nem is szóltak pályán lévő kollégájuknak vagy az nem is akart hallani a felülbírálásról. Az állás már nem változott.

Már csak az hiányzott, hogy valahol tévesen, másik játékos helyett állítsanak ki valakit, és akkor teljes lett volna a VAR négyes listája.

Így telik egy vasárnap este az európai topfutball három topbajnokságában a topcsapatok meccsein. Hiába lehet visszanézni az eseteket ezerszer, a videó előtt is csak ugyanolyan bírók ülnek, mint akik a pályán fújnak, és ugyanazokat az ostobaságokat követik el akkor is, ha újra és újra megnézhetik a történteket.

Rovatok