Index Vakbarát Hírportál

Megúszta a bahreini menekült futballista

2019. február 11., hétfő 11:14

A thaiföldi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem adják ki Hakim el-Araibit Bahreinnek, a 25 éves menekült futballista így visszatérhet Ausztráliába, írja a TheGuardian.  Meglepő ez azok után, hogy el-Araibi több mint 70 napig ült egy thaiföldi börtönben. 

El-Araibi a bahreini hatóságok szerint a 2011-es Arab Tavasz idején részt vett egy bahreini rendőrörs megrongálásában. A játékos tagadta a vádakat, állítása szerint a rongálás idején ő épp egy meccsen játszott. 

el-araibi szerint az ellene felhozott vádak politikai INDÍTTATÁSÚAK, ugyanis többször kritizálza a bahreini királyi családot.

2014-ben 10 év börtönre ítélték hazájában, de ő még az ítélethirdetés előtt elmenekült Ausztráliába, ahol menekültstátuszt kapott. Futballkarrierjét is folytatta, megfordult az ausztrál Green Gullyben, a Goulburn Valley Sunsban és a Preston Lionsben, jelenleg a Pascoe Vale-nél van.

Úgy tűnt, megmenekült hazája hatóságai elől, de tavaly novemberben Thaiföldre ment nászutra, ahol a helyi rendőrök a még érvényben lévő Interpol-körözés alapján letartóztatták. A FIFA, a Human Right Watch és a ausztrál kormány is kérte, hogy ne adják ki a játékost Bahreinnek, míg Bahrein felszólította Thaiföldet, hogy ne avatkozzon be a bahreini belügyekbe, és követelte el-Araibi kiadatását.

A játékos több mint 70 napot töltött egy thaiföldi börtönben, míg hétfőn a thai kormány közölte, hogy ejti a kiadatási ügyet, el-Araibi pedig szabadon elhagyhatja az országot, és visszamehet Ausztráliába.

Rovatok