Index Vakbarát Hírportál

Magyar állampolgár lett a Vidi-futballista Nego

2019. február 14., csütörtök 12:12

A bajnok MOL Vidi FC francia származású futballistája, Loic Nego csütörtökön, Székesfehérváron, Cser-Palkovics András polgármester előtt letette a magyar állampolgársági esküt.

"Büszkék vagyunk rá, hogy közösségünknek most már állampolgárként is tagja, reméljük, a jövőben oroszlánrészt vállal a fehérvári és a magyar futball fellendítésében" - dicsérte a 28 éves játékost Cser-Palkovics.

Nego elmondta, nagyon boldog, hogy megkaphatta a magyar állampolgárságot, mivel több mint öt éve él Magyarországon, így ez az otthona, és "most már az élete része" is.

Nego reméli, hogy sikerül bemutatkoznia a magyar futballválogatottban. Mint mondta, nem ismeri pontosan a szabályokat, de a menedzsere szerint több hasonló eset volt már a múltban, amikor a nemzetközi szövetség (FIFA) megadta a lehetőséget egy-egy játékosnak arra, hogy választott hazája csapatában szerepeljen.

Nego jelenleg nem felel meg a FIFA honosítási kritériumainak: a futballista a szervezet felügyelete alatt játszott első tétmérkőzésén - még ha utánpótlásszinten szerepelt is - még nem volt magyar állampolgár, illetve a felmenői között sincsen magyar.

A FIFA ettől függetlenül egyedi elbírálás alapján engedélyezheti a magyar válogatottban való szereplést.

A több poszton is bevethető játékos Párizsban született, származását tekintve guadeloupe-i. Korábban szerepelt a francia korosztályos válogatottakban, tagja volt a 2010-ben Európa-bajnok U19-es csapatnak, továbbá részt vett a 2011-es U20-as világbajnokságon, melyen negyedik helyezést értek el.

Első profi klubja a francia Nantes volt, később az olasz AS Roma szerződtette. Szerepelt kölcsönben a belga Standard Liege-ben, majd 2013-ban érkezett Magyarországra, ahol az Újpest játékosa lett. Rövid angliai kitérőt (Charlton) után 2015-ben került a fehérvári klubhoz, amellyel 2018-ban magyar bajnoki címet szerzett. (MTI/Index)

Rovatok