Index Vakbarát Hírportál

Nem az NB I.-nek, hanem a Doll-átoknak szól a Fradi borzasztó erősítése

2019. február 15., péntek 10:54

Összesen 41 új játékos került az NB I.-be, vagy váltott csapatot az NB I.-en belül a téli átigazolási időszakban, az egyensúly is tökéletes külföldi és magyar játékosok között, 20 magyar és 21 külföldi került új helyre, amit leginkább az torzíthatott, hogy a legnagyobb nevek inkább külföldi játékosok voltak.

A Transfermarkt adatbázisa szerint a legtöbb játékossal a Ferencváros és a Haladás erősített, mindkettő 6-6 új játékost szerzett. Előbbi a bajnoki címre hajt rá még jobban, és nyilván lassanként egy Európában is ütőképes keretet raknának össze Szerhij Rebrov alatt, míg a Haladás a kiesést kerülné el pár elég nagy igazolással – hozzájuk került a szlovák válogatott Saláta Kornél, vagy épp a súlyos pénzekért az NB I.-be hozott bolgár Galin Ivanov is.

Az érkezők számánál érdekesebb viszont, hogy az agresszív igazoláspolitikának köszönhetően a bajnokság első két helyezettje, a címvédő Vidi, és az előttük most 9 ponttal vezető Ferencváros igen komoly mértékben tudta növelni a játékoskeret értékét.

Ismét a Transfermarkthoz kanyarodva, az FTC 24,2 százalékkal, a játékosok piaci értékét tekintve 3,93 millió euróval növelte a keret összértékét úgy, hogy közben végleg távozott Kjartan Finnbogason, Lovrencsics Balázs és Amadou Moutari, és kölcsönadták Csernik Kornélt, Matías Rodríguezt, Dejan Georgevicet és Rui Pedrót – ők heten összesen 1,725 millió euró értéket képviselnek, vagyis a távozókat is belekalkulálva több mint 5,6 millió eurónyi játékost szereztek meg.

Ezt persze nem kellett mind kifizetniük, okos igazoláspolitikával többen is ingyen érkeztek hozzájuk, így Nyikolaj Szignyevics, illetve több NB I.-csapat keretének értékének felét egyedül kitevő Isael is.

A Mol Vidi két magyar válogatott hazacsábításával nyert nagyot, náluk Elek Ákos és Futács  Márkó voltak a két nagy erősítés, akik 2,5 millió euróval tolták meg a csapat értékét még az 1,2 millió euróra becsült Stefan Scepovic távozásával is. A Vidi értéknövekedésében persze benne van az is, hogy játékosok becsült értéke feljebb kúszott a jó Európa Liga-szereplésnek köszönhetően.

Az tizenkét NB I.-es csapatot nézve egyébként szeptember óta átlagosan 7,7 százalékkal nőtt az érték, ehhez nagyban a Fradi és a Vidi járultak hozzá, de nagyobb értékugrást ért el a Paks és a Mezőkövesd is, igaz, ők a két másik csapathoz képest jóval kisebb bázisról emelkedtek 14,4, illetve 16,6 százalékot.

Jól látható, hogy a Fradi nem sokáig ült az MVM-mel kötött szerződés jelentette 6 millió eurón – ugyan kézilabdában (férfi és női), úszásban illetve rövidpályás gyorskorcsolyában is megy az erősítés, a leglátványosabban a futballcsapatot támogatták meg. És ez már tényleg nem csak az NB I. megnyerésének szól. Meglepő – és emellett óriási kudarc – lenne, ha kilencpontos előnyről elbuknák a magyar bajnoki címet, a végcél viszont a Vidi EL-szereplésének megismétlése, vagy akár felülmúlása lehetne, ami Thomas Doll-lal valahogy sehogy nem akart összejönni.

A Fradi téli távozói kivétel nélkül támadójátékosok voltak, akiknek a helyére jött pótlás, a védekezőjátékot pedig megerősítették Lasa Dvalival és Ihor Haratinnal, összességében tehát mindenhol sikerült előrelépniük – ennek eredményére azért még várni kell, idő, mire mindenki beépül, és felveszi a ritmust. Ezzel szemben a Vidi – mondjuk az EL-főtáblát megérő – keretében lett egy posztcsere (Stefan Šćepović helyére Futács Márkó), és jött pluszban a védekező középpályára Elek Ákos.

A tél győztese ezzel egyértelműen a bajnoki listavezető Ferencváros, még akkor is, ha náluk tényleg nagyobb munka is volt a csapattal. Rebrov is okosan csinálta, hogy már most megszerezte a kiszemeltjeit, vagy azok nagy részét, hiszen így fél évük van a munkára – korábban ugyanis rendszeresen az volt a gond, hogy mire megvették és beépítették a nyári igazolásokat a csapatba, már kiestek az európai selejtezőben.

Rovatok