Index Vakbarát Hírportál

PSG-dráma: 94. perces 11-essel az MU ment tovább, a Porto hoszabbításban verte ki a Romát

2019. március 7., csütörtök 00:04

A franciák végig továbbjutásra álltak, de egy nagyon véleményes 11-es miatt buktak. A Porto a 116. percben rúghatott egyértelmű büntetőt, és jutott szintén a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

Tíz sérültje és eltiltott legjobbja, Paul Pogba nélkül érkezett Párizsba a Manchester United a Paris Saint-Germain elleni BL-nyolcaddöntő-visszavágóra. Az angolok edzője, Ole-Gunnar Solskjaer kénytelen volt 1/b kezdőt összerakni, több csere is bekerült. A franciáknál továbbra is hiányzott Neymar, a felépülőben lévő Cavani a cserepadra került.

Az első meccset a PSG nyerte 2-0-ra, így a Unitednek nem volt veszítenivalója, támadnia kellett, Mbappéék meg teljesen nyugodtan várhatták a meccset. Akkor sem inogtak meg, amikor a második percben gólt kaptak.

A mindig szörnyen bizonytalan Kehrer adta a gólpasszt Lukakunak, aki a párizsi jobb-bekk rövid passzára lecsapott, Thiago Silvát sikerült elnyomnia, Buffont kicselezte, és bár hosszan, de becsúszva ballal bekotorta a labdát - 0-1.

A PSG annyira nem tört meg, h egykapuzni kezdett, és 10 percen belül egyenlített: Mbappét ugratták a védők mögé, keresztbe rúgta a labdát, érkezett a balbekk Bernat, és a kvázi üres kapuba passzolt - 1-1.

Az angoloknak viszont ekkor még két gól már továbbjutást jelentett volna, míg kezdéskor kettővel csak hosszabbításig jutottak volna. (Hiába, az idegenben lőtt gólok elavult szabályával még mindig nem törődik senki, pedig már nagyon kéne.) 

A PSG megint felállt egykapuzni, teljesen beszorították a Unitedet, de többnyire jól bekkeltek a vendégek, vagy a hazai csatárok nem céloztak pontosan. Jó 20 perc telt így, míg a United elhagyta a térfelét.

Rashford előbb félig eltört vagy rosszul lőtt keresztbe egy labdát, következő lövését viszont már kapura tette. Erős, de helyezetlen labda volt, Buffon simán felvette a pozíciót, ám a meglehetősen könnyű labda kipattant róla: Lukaku lecsapott, közelről berúgta - 1-2 a 31.-ben.

Innen teljesen megváltozott a meccs, a PSG mintha megérezte volna, ha még egyet kapnak, az már az MU továbbjutását jelenti - ez a lehetőség az angoloknak láthatóan önbizalmat adott, az egykapuzás megszűnt. Sőt, a szünetig két United-lehetőség volt, az egyiket Verratti tette saját kapujára, pont Buffon kezébe. Előtte a második vendéggólnál kényszerből beállt vendégjobb-bekk, Dalot gyönyörű cselt csinált - Baillyt kellett váltania egyébként, a középhátvéd is megsérült.

Szünetre maradt az 1-2 és a továbbjutás pengeélen. A 2. félidő francia labdatartással telt, de az MU jól bekkelt, ahhoz viszont nem volt ereje, hogy kontrázzon is.

A 83. percig nem volt nagy helyzetük a franciáknak, akkor viszont Mbappé tök egyedül kilépett, egy az egyben vezette De Geára a labdát. A spanyol kapus messzire kijött, megakasztotta a világbajnokot, a visszaérő védők pedig tisztáztak az üres kapu előtt.

Innen már a PSG is jobbára arra játszott, hogy lepörgesse az órát, így a 90. percben a United átjutott a félpályán, és ha már ott volt, Dalot jó 25-ről lőtt is. A labda messzire kipattant, Dalot és Skomina bíró is szögletet mutatott.

Csakhogy az ismétlésnél látszott, a befordulva felugró Kimpembe testétől eltartott, bár lógó karjáról pattant ki a labda. A bíró így kiment megnézni az esetet videón, és hosszas mérlegelés után büntetőt ítélt.

A 21 éves Rashford állt oda, tudta, ha belövi, szinte biztosan továbbjutnak, Buffonnal, minden idők egyik legjobb kapusával állt szemben. Az angol nem helyezte, de kegyetlenül bevágta a 94.-ben, 1-3, már a ManUnited állt továbbjutásra.

Közel sem volt még vége, a videózás és a készülődés miatt, mint kiderült, a játékvezető még hat percet rátett. A PSG jó pár beíveléssel próbálkozott, az utolsóval már a 100. percben, de sikertelenül. Skomina lefújta a meccset:

2-0-ás hazai vereség után idegenbeli 3-1-gyel, 3-3-as összesítéssel, de több idegenben lőtt góllal a Manchester United jutott a legjobb nyolc közé.

Az angol rekordbajnok 2011 májusa után nyert újra idegenbeli kieséses BL-meccset - 2-0-ra verték a Schalkét -, de jöjjön egy sokkal letaglózóbb adat:

a BEK, illetve a BL történetében 106-szor ment 0-2-es, hazai meccsen összeszedett hátránnyal visszavágóra csapat, és egy sem jutott tovább idegenben. 107-edszerre a Unitednek sikerült.

Egy kevésbé letaglózó, de a ManUnitednek nagyjából ugyanilyen fontos: Solskjaerral a kispadon 9. idegenbeli meccsét játszotta a csapat Párizsban, és a kilencediket is megnyerte. Összesítve sem rossz a norvég mérlege: 17 meccs, 14 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség - igen, az az egy a PSG elleni első meccs, aminek így már szinte semmi jelentősége.

És akkor nézzük is, mit mondott a drámai, nagyon szigorúnak tűnő büntetőről az M4 bírószakértője, a legtöbb NB I-es meccsel rendelkező Szabó Zsolt közvetlenül a lefújás után:

Kimpembe azért ugrott fel, hogy blokkolja a lövést. A keze nem közvetlenül a teste mellett volt, ezzel kockázatot vállalt, hogy elakadhat benne a labda, és a bíró szándékosnak ítélte. Közelebb van a büntetőhöz az eset, mint nem. Ha távolról jön a lövés, és nem közelről rúgják rá, akkor szándékosnak fogják ítélni.

a

Portóban a 90 perc a Roma ellen 2-1-re végződött, mint Rómában, így jöhetett a hosszabbítás. Itt a 115. percben Florenzi viszarántotta a mezénél fogva Andradét az ötös közelében, Cakir bíró kiment megnézni videón, és be is fújta, teljesen egyértelmű volt. Telles szépen behelyezte.

A Roma a 119. percben még szintén büntetőt reklamált, Marega akasztotta a tizenhatos szélén, a büntetőterületről kifelé futó Schicket: Cakir ezt nem nézte meg, de megvideózták, és a videóbíró tanácsára nem adott 11-est.

A Porto így 3-1-re győzött és 4-3-as összesítéssel jutott a negyeddöntőbe.

a

(Borítókép: Christian Hartmann / Reuters) 

Rovatok