Index Vakbarát Hírportál

Tovább erőlteti a FIFA, hogy már Katarban 48 csapatos legyen a világbajnokság

2019. március 15., péntek 19:11

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsa pénteken jóváhagyta az együttműködést Katarral annak érdekében, hogy már a 2022-es világbajnokságon is 48 válogatott szerepeljen, adta hírül az MTI.

A FIFA 2017 januárjában határozott arról, hogy a 2026-os világbajnokságtól kezdve 48 csapatosra bővíti az eddig 32-es mezőnyt, Gianni Infantino elnök pedig tavaly október végén említette először, hogy erre már a 2022-es katari tornán sor kerülhet.

A nemzetközi szövetség megbízásából készült megvalósíthatósági tanulmány szerint nincs akadálya, hogy már a következő vb-t 48 válogatott részvételével rendezzék meg.

A tanulmányban szerint a 32-es formátum megváltoztatásának jogi kockázatai alacsonyak, ezzel szemben a bővítés következtében 400 millió dollár pluszbevételre van kilátás.

A FIFA tanácsa a bővítés jegyében pénteken Miamiban kimondta, hogy Katarnak szüksége van legalább egy környékbeli országra, ahol szintén lehet mérkőzéseket rendezni. Ez a jelenlegi diplomáciai viszonyok miatt – Katarnak a legtöbb környező országgal igen rossz a kapcsolata – minden bizonnyal Omán lehet. Az ügyben a végleges döntést júniusban, Párizsban hozzák meg.

Egyértelműnek tűnik, hogy a bővítés mellett gazdasági és sportdiplomáciai szempontoknak szólnak leginkább. A 48 csapatos részvétel legnagyobb nyertesei a nemzetközi eredményeiket tekintve kevésbé, gazdaságilag viszont annál inkább erős térségek lehetnek az eddig napvilágot látott tervek szerint. Így Közép- és Észak Amerika, illetve Ázsia is beelőzné a neki jutó helyek tekintetében Dél-Amerikát, noha előbbi két térség nulla vb-címével szemben Dél Amerika 9 elsőséggel büszkélkedhet.

Résztvevők tervezett száma térségenként:

Jó ötlet a 48 csapatos világbajnokság?

  • 1365
    Nem, sok lesz az érdektelen meccs
  • 460
    Igen, így nekünk is több esélyünk van kijutni
  • 296
    A 400 millió dollár a jó ötlet

Rovatok