Index Vakbarát Hírportál

Ha bővítik a klub-vb-t, az európai csapatok bojkottálják a tornát

2019. március 15., péntek 14:32

Ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 24 csapatosra bővíti a klubvilágbajnokság mezőnyét, az európai klubok nem fognak részt venni a tornán – jelezte Andrea Agnelli, a csapatokat tömörítő szervezet, az európai klubszövetség (ECA) vezetője. A levél apropója, hogy pénteken dönt a FIFA a torna bővítéséről.

A FIFA elnökéhez, Gianni Infantinóhoz eljuttatott levelében úgy fogalmazott, „határozottan ellenezzük a klub-vb jelenlegi lebonyolításának felülvizsgálatát és kijelentjük, hogy ha változtatnak rajta, az ECA-klubok nem fognak részt venni a tornán” – idézi a levelet az MTI.

A szövetségnek jenleg 232 európai klub a tagja, közte minden olyan elitcsapat, aminek reális esélye van kijutni és érdemben szerepelni a klubvilágbajnokságon, vagyis megnyerni a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga egyikét, majd az UEFA Szuperkupát – bár a 24 fősre bővítés esetén természetesen Európa több helyet is kapna.

A mostani levelet a szervezet vezető testületének 15 tagja, mások mellett a Manchester United, a Barcelona és az Ajax Amsterdam képviselője is aláírta.

A FIFA-elnök Infantino szerint a klub-vb-t 2021-től bővítenék 24 csapatosra, amivel együtt eltörölnék a világbajnokságok főpróbájaként megtartott Konföderációs Kupát. Az ECA már tavaly márciusban kijelentette, hogy 2024 előtt semmiképp nem jöhet létre új versenysorozat, mert a klubok kevesebb mérkőzést szeretnének a futballisták egészségének védelmében.

Az először 2000-ben megrendezett, 2005 óta minden évben megtartott klub-vb-n utoljára 2012-ben nyert nem európai csapat, akkor a Corinthians verte a döntőben 1-0-ra a Chelsea-t.

Rovatok