Index Vakbarát Hírportál

Spanyol génkutató: Messit klónozhatnák

2019. március 20., szerda 17:20

Egy tekintélyes katalán génkutató professzor szerint a ma rendelkezésre álló technológia segítségével lehetséges lenne Lionel Messi klónozása. A Marca szerdai cikke Arcadi Navarro, az Európai Genom-fenom Archívum vezetőjének nyilatkozatára hivatkozva írt a világ (egyik) legjobb futballistájának mesterséges reprodukálásáról.

A tudós a katalán közszolgálati rádió " Que t'hi jugues" című műsorában beszélt arról, hogy az ötszörös aranylabdás argentin világsztár duplikálására ma már reális lehetőséget kínál a tudomány.

Létrehozhatnánk egy Messihez nagyon hasonló játékost. A mai technológia segítségével klónozhatnánk őt, az eredmény pedig olyan lenne, mintha lett volna egy egypetéjű ikertestvére, akit a születésétől fogva lefagyasztva tartottak, egészen mostanáig.

A tudós ugyanakkor azt is elmondta, hogy a klónozás önmagában még nem jelentene garanciát arra, hogy a Messi-másolat hasonlóan zseniális futballistává válna, mint az eredeti verzió.

"A genetikai adottságok csak a lehetőségeket határozzák meg. Ebből a szempontból a klón megegyezne Messivel. Viszont Messi képességeit labdarúgóként két faktor alakította ki, és ebből csak az egyik az, ami tisztán genetikus. Emellett a neveltetése, a körülményei és a környezete is befolyásolta, hogy olyan lett, amilyen" – idézi a spanyol sportlap a professzort.

Navarro szerint Messiből csak egy van, és nem is lesz több, mivel a világsztár fejlődésére többek közt a Barcelona akadémiáján töltött évek tapasztalatainak, illetve annak a növekedési-hormonkúrának is komoly hatása volt, amin kiskorában kellett átesnie, hogy ne maradjon túl alacsony.

Rovatok