Index Vakbarát Hírportál

Szalai Ádám: Elkeserítő a védekezésünk, az egyéni taktikai képzettség

2019. március 21., csütörtök 23:42

Önkritikusan látták a magyar játékosok és szövetségi kapitányuk a Szlovákia elleni 2-0-ás idegenbeli vereséget. A hazaiaktól a herthás gólszerző örült a győzelemnek az első Eb-selejtezős meccsen.

A gól hiányzott, de nagyon. Az első félidőben megleptük őket, nem gondolták, hogy letámadunk. Ha sikerül megszereznünk az első gólt, más lett volna. Elkerülhető gólt kaptunk, meg nem értésből jött a dolog. Nem értünk fel a kapuhoz elegen, de a lövéseink megvoltak. A hibáikat nem tudtuk kihasználni, de a meccs az első gólnál ment el

- jelölte meg a vereség okát Kovács István, a magyar válogatott videotonos középpályása.

Inkább magukat, játékosokat okolta, Marco Rossi kapitányról pozitívan nyilatkozott.

"A kapitány taktikája jó volt. Emelt fővel távozhatunk innen, a szurkolóknak köszönjük, hogy ennyien kijöttek. A horvátok ellen vasárnap kell megszereznünk az itt elvesztett pontokat."

Ott lehet, hogy Szoboszlai Dominiknak is még több szerep jut, bár az, hogy az 55. percben már beállhatott 18 évesen, biztosan sokakat meglepett. Életében először szerepelt a felnőtt válogatottban.

 "A kapitány nem mondott különösebbet, csináljam, amit tudok. Megtettem a dolgom. Az első félidőben jobbak voltunk, a szünet után leengedtünk. Csalódott vagyok és dühös, de örülök, hogy bemutatkoztam" - szólt első válogatott meccs utáni nyilatkozata az M4-en.

Ennek némileg ellent mondanak Rossi szavai, bár Szoboszlai az első félidőt kívülről látta, a másodikat belülről érezte, így érthető, hogy másképp ítélte meg a történteket.

A kapitánynak egy nem szokványos gondolata volt: az egyéni hozzáállás fejben.

"Nem játszottunk rossz meccset, sok szempontból nem voltunk rosszabbak. A második félidőben sokkal jobban játszottunk, mint az elsőben. Voltak helyzeteink. Nekik sem volt sok, de ők azokat berúgták. Egy-egy hibát elkövettünk mindkét félidőben.

Nagyon nehezen tudtuk túltenni magunkat ezeken a hibákon. Több egyéniséggel, több öntudattal kell játszanunk. Nem állítom, hogy a srácok nem próbálkoztak eléggé. De a ki nem kényszerített hibákon javítanunk kell. Személyiség, egyéniség kell, ez nem taktikai kérdés. Taktikában megvoltunk.

Rossi Szoboszlaira, így a cserékre is kitért: "Kalmárt sárga miatt cseréltem le, Kleinheislert a combja miatt. Szoboszlai jó játékos, biztos vagyok benne, hogy a következő bő tíz évben válogatott lesz. Megfelelő személyiséggel állt be, jó bemutatkozás volt. Nem rajta múlt".

Szalai Ádám, a csapat középcsatára konkrétan megtalálta a kudarc okát.

"Elkeserítő a védekezésünk. Semmit nem láttam szinte abból, amit előre megbeszéltünk. Ilyen taktikai felkészültséggel nem lehetünk sikeresek. Az ő játékosaiknál lehetett látni a taktikai fölényt."

A hazaiaktól az első gólt szerző Ondrej Duda, a Hertha BSC középpályása értékelt, akinek ügye Dárdai Pál az edzője a német csapatban.

"A gól szép kombináció volt, nagyon jó labdát kaptam, beletettem a lábam, és bement. Ez volt a terv, itthon jól és magabiztosan kezdeni. Sikerült, bár a berlini edzőm jelezte, hogy ha a válogatottja ellen túl jól teljesítek, nem enged vissza a csapatba" - mosolygott Duda.

A magyar válogatott vasárnap este hatkor javíthat a Fradi-stadionban.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok