Index Vakbarát Hírportál

A Fradi átverése miatt lett játékosként címlapsztori a Felcsút edzőjéből

2019. június 25., kedd 11:26

Érdekes történetre akadtunk a felcsúti focicsapat élére június elején kinevezett Hornyák Zsoltról. A szlovák edző még játékosként volt főszereplője annak a közel húszéves sztorinak, amelyben nem túl elegáns, mondhatni inkorrekt módon megvezették a Ferencváros vezetőségét, legalábbis a Nemzeti Sport korabeli beszámolói szerint.

Hornyákot ugyanis 2001 nyarán le akarta igazolni a Bajnokok Ligája csoportköréről álmodó Fradi. A szlovák válogatott védő csatlakozását Csank csapatához annyira ténykérdésnek tartotta az NS, hogy a sportnapilap hasábjain a védő leigazolásának története 2001. június 11-én heppienddel zárult. Mire azonban az örömhír megjelent, kiderült, hogy hiába egyezett meg a vezetőséggel, Hornyák végül úgy otthagyta az FTC-t, mint Szent Pál az oláhokat.

A szlovák védő lefalcolásának reggelén még ezzel a hírrel nyomták ki a lapot: 

"Hornyák Zsolt - akit a híreink szerint egyébként a Dinamó Moszkva is csábít - elfogadta a Fradi ajánlatát, és a magyar klub vezetője is belement az Inter által szabott összeg kifizetésébe. Így aztán Hornyák Zsolt már ott lehet szerdán 18.30 órakor az Üllői úton az SK Tirana elleni utolsó előkészületi mérkőzésen."

De Hornyák nem volt ott, sőt meg sem állt egészen Moszkváig.

Hiába adta szavát és kezét Hornyák Zsolt a Ferencváros ügyvezető igazgatójának Szeiler Józsefnek, a szlovák játékos kedd éjjel meggondolta magát, és elfogadta a jobb anyagi ajánlatot tevő Dinamo Moszkva invitálását.

–  számolt be a szlovák pálfordulásáról címlapján a Nemzeti Sport 2001. július 12-i száma. 

Nemzeti Sport hornyák

Hornyák visszakozott, Jancula a Fradiba készül című anyag tájékoztatta az olvasókat a kellemetlen hírről, hogy váratlanul mégiscsak kútba esett a Banik Ostravában játszó, magyar származású labdarúgó ferencvárosi leigazolása.

A történettel kapcsolatban megkerestük telefonon Szeiler Józsefet, a Ferencváros egykori ügyvezetőjét. A Fradi volt válogatott kapusa nem sok mindenre emlékezett Hornyákkal kapcsolatban, de mint elmondta, 2001 nyara elég őrült időszak volt, mert a bajnokság nagyon későn fejeződött be, így későn derült ki az is, hogy ki és melyik nemzetközi kupában indulhat. Mivel ebből fakadóan a selejtezők megkezdése előtt nem sok idő maradt az igazolásokra, a pár rendelkezésre álló napban a vezetőség megnézett boldog-boldogtalant, az újságírók pedig  csak több-kevesebb sikerrel tudták követni az eseményeke.

Azt mindenesetre Szeiler nem tartotta valószínűnek, hogy tényleg személyesen vezetett volna le Pozsonyba, hogy ott Hornyákkal és klubjával tárgyaljon, miként az annak idején megjelent: "Az ügyvezető  igazgató autóba ült, és Pozsonyba utazott, ahol előbb tárgyalt Hornyák Zsolttal, az Inter Bratislava magyar nemzetiségű, ám szlovák válogatott védőjével, majd természetesen megbeszélést folytatott a klub vezetőségével is." (Nemzeti Sport 2001. július 11.)

A volt ügyvezető szerint arra azért még ennyi év távlatából is biztosan emlékezne, hogy valakiért elautózott Pozsonyba, márpedig neki semmi ilyesmi nem rémlik.  

Hornyák egyébként nem húzott valami nagyot a Dinamo Moszkvával (és viszont). Keveset szerepeltették, ezért egyetlen szezon után hazaigazolt a Slovanhoz, ahol még játszott két évet, aztán elment Ciprusra levezetni.

A Fradi 2001-ben a háromkörös selejtező második lépcsőfokánál bukta el a BL-csoportkör álmát, miután büntetőkkel kiesett az igen jó erőkből álló Hajduk Split ellen.

Rovatok