Index Vakbarát Hírportál

Messi belebukhat, hogy bírói korrupciót kiáltott

2019. július 8., hétfő 23:56 | négy éve frissítve

Dél-Amerika kontinensbajnoksága nagyjából két meccs idejére szólt kizárólag a futballról, a hajrára átvette a főszerepet a bíróbalhé, amely után előfordulhat, hogy az argentin szupersztár, Lionel Messi többször nem is játszik a válogatottban. A tornát a brazilok győzelme sem tudta megmenteni, Neymart nélkülözve nyertek ugyan, de nagyon kevés játékot mutattak. Jövőre is lesz Copa, ám már más lebonyolítással.

A Copa América is, mint minden nagy torna, a kieséses szakasztól kezd bemelegedni, ez Dél-Amerikában most a negyeddöntőket jelentette. Voltak elvárásaink és reményeink, remek párosítások jöttek össze, utána mégis elég nagy csalódás következett.

A négy meccsen ugyanis összesen két gól esett, mindkettőt az argentinok lőtték,

a másik hét csapat viszont képtelen volt a kapuba találni.

Három negyeddöntőt így a tizenegyesrúgások döntötték el, majd kialakult a Brazília-Argentína és a Peru-Chile elődöntő.

Szerencsére ekkor már belendültek a csapatok, és a superclasico, a két ádáz ellenfél meccse kiváló volt, a brazilok győztek 2-0-ra az argentinok ellen, a másikon pedig Peru 3-0-ra nyert Chile ellen. Egyik sem volt annyira sima, mint az eredményből gondolnánk, különösen a brazil siker nem.

Argentína valójában jobban futballozott, csakhogy kihagyta a helyzeteit, Agüero lécet fejelt, Messi kapufát rúgott, miközben a brazilok végigvittek két támadást, és behúzták a meccset. Ráadásul mindkettőnél egy-egy ember zsenialitása jött ki: Dani Alves, majd Gabriel Jesus húzott nagyokat a két gól előtt.

Ami viszont a lefújás után jött, az adott egy másik, pályán kívüli színteret a Copának: az argentinok nekitámadtak a bírónak.

Messi, aki közel 15 éves pályafutása alatt nagyjából először foglalkozott látványosan a játékvezetéssel, azt mondta, Roddy Zambrano "baromságokat fújt". De leginkább azt kifogásolta, hogy egyszer sem használta a videóbírót, miközben ők két büntetőt is számon kértek rajta. Gyorsan hozzáfűzte, hogy ez nem is csoda, mert a brazilok befolyásosak a dél-amerikai sportpolitikában.

Mindkét "büntető" véleményes lett volna, egyértelműnek egyáltalán nem mondható, de az argentin szövetség elnöke hivatalos levélben tiltakozott a CONMEBOL-nál, a dél-amerikai futballszervezetnél az ecuadori játékvezető ellen.

Az argentinoknak valójában az fájt, hogy három év után először végre jól játszottak, de sokra nem mentek vele, maradt nekik a kisdöntő a harmadik helyért Chile ellen, vagyis a csalódás.

Az utólagos reklamálást túlzásba vitték,

és nem segített, hogy a harmadik helyért lejátszott mérkőzés sem ment simán játékvezetői szempontból.

Messit ugyanis 14 év után újra, budapesti, válogatottbeli bemutatkozása óta másodszor állították ki.

Ráadásul nagyon véleményes volt ez is, a szupersztárnak Gary Medel ment neki, miután úgy érezte, Messi utánarúgott. Lényegtelen szituáció volt a chilei alapvonalnál, Medel már zabos volt korábbi bírói döntések miatt, Messi meg beleállt az esetbe - a túlbuzgó bíró mindkettejüket leküldte egyből pirossal.

Kitalálható, mi következett: Messi lenyilatkozta, hogy amiatt kapott ő is pirosat, mert a brazil meccs után szót emelt a bíráskodás miatt. Messi ezúttal "korrupcióról" beszélt, és hogy Argentína ebben nem akar részt venni, ezért ő maga ki sem ment az eredményhirdetésre, amelyen az argentinok megkapták a bronzérmet. Szerinte egy-egy sárga elég lett volna Medelnek meg neki is. A meccset 2-1-re ők nyerték, már 2-0-ra vezettek, mikor a 40. percben kiállították Messit, Chile büntetőből szépített. 

A CONMEBOL ezután érezte úgy, hogy vissza kell szólnia, és közleményben reagált Messi és az argentinok bírózására, vasárnap, még a brazil-perui döntő előtt. "Elhatárolta magát" a szervezet a korrupciós vádtól, brazil befolyást feltételezni pedig "tiszteletlen, sértő és elfogadhatatlan".

Ne maradjon le semmiről!

A szövetség szabályzatában benne van, hogy aki a CONMEBOL rosszhírét kelti, azt akár kétéves eltiltással is sújthatják, vagyis Messi nem kis bajban van: ha akarják, eltilthatják, és akkor bukja a jövő évi Copát, amelyet félig Argentína rendez, illetve a 2022-es világbajnokság selejtezőit is. Nélküle a vb-re egyáltalán nem biztos, hogy kijutna a csapat, vagyis

még úgy is alakulhat, hogy Messinek a bronzmeccs volt az utolsó fellépése tétmeccsen a válogatottban.

Ha mindez még nem lenne elég, a brazilok, miután 3-1-re megnyerték a döntőt Peru ellen, leginkább Messivel foglalkoztak ünneplés helyett. A brazil szövetségi kapitány, Tite, illetve a csapatkapitány, Thiago Silva és a középhátvéd Marquinhos is "több tiszteletet vár Messitől, és hogy tanuljon meg veszíteni".

Vagyis teljes bírókáoszba és Messi-show-ba ment át a végére a Copa, és nem sokon múlt, hogy még nagyobb bírózás legyen, amiben már a brazilok is részt vettek volna. A döntőn ugyanis igen véleményes kezezős büntetőt fújtak be Perunak, 20 perccel a vége előtt pedig a legjobb brazilt, Gabriel Jesust túlontúl szigorú második sárgával kiállították.

Brazília szerencséje, hogy ekkor már 2-1-re vezetett, illetve hogy az egyik perui középhátvéd ritka blőd büntetőt hozott össze az utolsó percekben, amivel 3-1-re nyertek. Ha Peru egyenlít - ami emberelőnyben simán megtörténhetett volna -, valószínűleg egy kicsit másképp beszélnek utólag a bírókról és Messi véleményéről is.

Csak amiatt nem baj az elhúzódó bíróbalhé, mert így legalább van miről beszélni a Copával kapcsolatban, ugyanis a játék finoman szólva sem volt világszínvonalú. A két elődöntőn kívül igazán jó meccs nem akadt, és még a brazil válogatott célfutballja is rémesen nagy csalódás.

Győzelemre mentek, természetesen, és a torna előtt napokkal veszítették el Neymart sérülés miatt, de a saját, brazilos játékukat csak másodpercekre tudták megmutatni a három kieséses meccsen. Egy színtelen-szagtalan Brazília nyerte meg a saját rendezésű tornáját, mivel kiválóan használta ki a helyzeteit. Mi kell ennél több, kérdezhetnénk, de a brazilokkal, ahogy az argentinokkal szemben is, mindig kicsit nagyobb az elvárás, pláne ha hazai közönség előtt játszhatnak.

Voltak azért örömteli dolgok is, például:

A bírók, a videóbíró gyatra használata, és valójában a torna lebonyolítási formája viszont sajnos lehúzta ezt a bajnokságot. Valamit sejthetnek is már a CONMEBOL-nál, a jövő évi tornán ugyanis változni fog a menetrend. A kontinens 10 csapatát és a két meghívottat - Katar és Ausztrália lesz az - az eddigi három négyes csoport helyett két hatosba fogják osztani, amelyekből az első négy jut a negyeddöntőkbe.

Jobbnak tűnik első ránézésre, hogy 26 helyett így 38 meccs lesz, három helyett négy héten át játszanak majd. Mindezt persze már a start előtt tönkrevághatja kissé, ha Messit a mostani bíróbalhé miatt kitiltják róla.

(Borítókép: Alexandre Schneider / Getty Images Hungary)

Rovatok