Index Vakbarát Hírportál

Brazília 3-1-re verte Perut a Copa döntőjében, legjobbja sírva fakadt

2019. július 8., hétfő 00:21

Brazília a 70. perctől tíz emberrel játszva 3-1-re győzte le Perut a Copa América döntőjében. A brazilok 2007 után tudták újra megnyerni a dél-amerikai tornát.

A Copa América döntőjébe a házigazda brazilok kapott gól nélkül jutottak, ezen felül a remek támadósor ( 10 lőtt gól a tornán) és a hazai pálya, a riói Maracana Stadion is mellettük szólt. Peru a címvédő Chile 3-0-s legyőzésével került a fináléba, és a kieséses szakaszt szintén kapott gól nélkül hozta le, igaz, a csoportkörben 5-0-ra kapott ki Brazíliától. Esélytelenebbnek tűnt, de nem lehetett azért leírni. 

A brazilok már a meccs elején nyomás alá helyezték a peruiakat, és a 15. percben egy védelmi hiba után már vezettek is. A jobb oldalon Gabriel Jesus pár csellel csinált magának helyet, majd egy pontos beadás után az üresen hagyott Everton lőtt a kapuba az ötösről. 

Ezután is Brazília irányított, a bal szélen is több ígéretes akciót vezetett, de nem volt pontos támadásbefejezése.

A félidő végén Peru váratlan lehetőséghez jutott, a 41. percben Thiago Silva döntötte fel a brazil 16-oson belül Cueavát. A játékvezető azonnal a 11-est fújt, Guerrero oda is állt, hogy rúgja, de ekkor hirtelen jelzett a videóbíró. Roberto Tobar kiment, megnézet a felvételeket, aztán újra 11-est mutatott. Guerrero nem hibázott, higgadtan lőtt a bal alsó sarokba.

Brazília nem volt sokáig hátrányban, még a félidő ráadásperceiben egyenlített. Roberto Firmino szerzett labdát a perui térfélen, majd Arthurt indította. Ő bevitte a 16-osig, majd remekül passzolt Gabriel Jesushoz, aki két védő között tolt egyet a labdán, majd 14 méterről bevágta.

A második félidőben teljesen visszaesett az iram, szétesővé vált a játék, a brazilok ráültek az eredményre, Peru pedig nem nagyon tudott támadást építeni.

A 70. percben lett felfokozottabb a hangulat, amikor Gabriel Jesust második sárga lappal kiállította a bíró. A brazil játékos fejelni ugrott fel, amikor feldöntött egy peruit. Elsőre szigorúnak tűnt az ítélet. Gabriel Jesus alig akarta elhagyni a pályát, majd később sírva fakadt piros lapja miatt. 

A peruiak 20 percet játszhattak emberelőnyben, de nem igazán tudták beszorítani a házigazdát, volt Floresnek egy nagy bombája, de az is kapu mellé ment, és ezen kívül nem volt lövésük. 

A meccs hajrájában aztán Brazília is 11-eshez jutott, amikor Zambrano lökte fel teljesen feleslegesen Evertont, aki egy hosszú labdára startolt rá. Tobar játékvezető határozott volt, de ugyanaz játszódott le, mint az első büntetőnél, kihívták megnézni a videót. Most sem változtatott döntésén a bíró, Richarlison pedig kilőtte a jobb alsó sarkot, és ezzel 3-1-re nyerte Brazília a Copa América döntőjét. 

Eredmény, Copa America, döntő:
Brazília-Peru 3-1 (2-1)
Maracana Stadion (Rio de Janeiro), v: Tobar Vargas (chilei)
    gól: Everton (15.), Gabriel Jesus (45+3.), Richarlison (90., büntetőből), illetve Guerrero (44., büntetőből)
    piros lap: Gabriel Jesus (70.)

Borítókép: Richarlison ünnepel, miután belőtte 11-esét a Brazília-Peru-döntőn, és ezzel 3-1-re nyertek a brazilok (Getty Images)

Rovatok