Index Vakbarát Hírportál

Átgázoltak a Fradin, 0-4-gyel ment tovább a Dinamo Zagreb

2019. augusztus 13., kedd 21:49

Az eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Groupama Arénában a Ferencváros, ami a zágrábi 1-1 után 4-0-ra kapott ki a BL-selejtezőben, ezzel kiesett a sorozatból. Az Európa Ligában küzdhetnek majd tovább a csoportkörbe jutásért.

A zágrábi 1-1-es eredmény után várható volt, hogy a Dinamo Zagreb nem vár majd a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján, és egyből nekiront majd a magyar bajnoknak, és ez így is lett.

A mérkőzés legelején a horvátok diktálták a tempót, de komoly ziccerig így sem jutottak az első percekben, de a Fradira helyeződő nyomás ennek ellenére látványos volt. Azért a magyar csapat sem csak a védekezésbe ölte az energiáit, két nagyobb megindulás után is veszélyes helyzetbe került Nguen Tokmac, aki előbb távolról gyengén, majd szintén távolról erősen próbálkozott, de Diminik Livaković mindkétszer védeni tudott.

A fordulópont az első negyedóra végén jött el, a horvátok legjobbja, Dani Olmo villant, és varázslatos labdával hozta játékba a tizenhatoson belül a védők mögött üresen hagyott Arijan Ademi, aki nem hibázott, és kilőtte a kaput Dibusz Dénes fölött.

A félidő középső negyedórájában küzdelmes mezőnyharc jött pár közepes helyezettel és három sárga lappal (2-1 a Dinamo javára), majd a félidő utolsó harmadában egyre nagyobb tempóban kezdett játszani a Fradi, aminek hosszabb időszakokra is sikerült komoly nyomás alá helyeznie a horvát ellenfelet.

Ebben az időszakban leginkább a szélen volt veszélyes a házigazda, így Eldar Čivić és Lovrencsics Gergő lettek a főszereplők a beadásaikkal. Utóbbi többször is bátran indult meg, a keresztlabda viszont hajszállal, de pontatlan volt, többnyire Michal Škvarka vetődött, és maradt le kicsivel a labdáról. A félidőt aztán a zágrábi egyenlítő gólt szerző Sigér Dávid lövése zárta. A hosszabbításban végigvitt akció végén Nguen passzolt jól a kapuval szemben érkező Sigérnek, aki ballal jól célozta meg a bal alsót, Livaković csak a kapufa segítségével tudott védeni.

A második félidő elején viszont nagyon elaludt a Fradi védelme, a Dinamo a bal szélen vitte végig a labdát, és Mislav Oršić labdájából Bruno Petković könnyedén lőtt Dibusz hálójába, 2-0-ra növelve az előnyt már a második percben.

A 2-0-s horvát vezetés egyben azt is jelentette, hogy a Fradinak már három gól kellett volna a továbbjutáshoz, túl sokáig viszont nem élt ez a matek, tíz perce sem ment még ugyanis a második félidő, amikor a Dinamo 3-0-ra lépett meg. Ekkor az első gólt szerző Ademi passzolt vissza a tizenhatoson belül nagy lendülettel érkező Dani Olmónak, Dibusz pedig csak vetődni tudott az erős lövésre, hárítania nem sikerült.

A második két horvát gólnál fájó volt, hogy a Fradi védői emberfölényben sem tudták megállítani az akciót, bár a végeredményen ez nem változtatott.

A magyar csapat reménytelen helyzete a 69. percben pecsételődött meg, amikor Ćivić egy könyöklésért megkapta a második sárgáját is, így a Fradi az utolsó 20 percre emberhátrányba került. Ćivić a kiállítás miatt az Európa Liga selejtezőjének rájátszáskörében kihagy majd egy meccset, tehát némi hátránnyal indul majd a Fradi az izraeli Maccabi Tel-Aviv és a litván FK Sūduva párharcának győztesével a csoportkörbe kerülésért.

Mielőtt viszont a Fradi még nekiállhatott volna a leendő ellenféllel foglalkozni, a horvátok két cseréje újabb gólt hozott össze: Lovro Majer távoli lövése pont Dibusz előtt pattant meg, így nem tudta fogni a középre érkező labdát, a kipattanóra pedig Amer Gojak csapott le, és egyből be is lőtte a jobb alsóba.

A végeredmény lehetett volna még nagyobb kiütés is, de a 89. percben, talán kicsit szigorúan befújt büntetőt fölé lőtte Petković, így 4-0 maradt a vége, ami a Fradi legsúlyosabb veresége a Groupama Arénában.

A magyar bajnok jövő hét csütörtökön, még ismeretlen ellenfél ellen küzdhet tovább az Európa Ligában.

fradinamo

Doll továbbjutott, Kádárék kiestek a BL-ből

Kádár Tamás csapata, a Dinamo Kijev 3-3-as döntetlent játszott a belga Club Brugge-zsel a BL-selejtező nem bajnoki ágán, így a Brugge 4-3-as összesített eredménnyel jutott tovább, Kádár végigjátszotta a meccset. A Dinamo Kijev már biztosan az Európa Liga csoportkörében szerepelhet.

A Ferencváros korábbi edzője, Thomas Doll győzelemmel és továbbjutással mutatkozott be új csapata, az APOEL Nicosia kispadján. A ciprusi bajnok idegenben, 2-0-ra győzött az azeri Qarabag ellen, amivel sikerült kiharcolniuk a továbbjutást.

eredmények

Rovatok