Index Vakbarát Hírportál

Visszavonult az angol védő, akinek kamu bankjegyre került az arcképe

2019. augusztus 18., vasárnap 17:17 | aznap frissítve

Bejelentette visszavonulását Ashley Cole, az Arsenal és a Chelsea egykori klasszisa, korábbi angol válogatott labdarúgó.

„Hosszas gondolkodás és mérlegelés után nyilvánvalóvá vált, hogy itt az idő szögre akasztani a cipőt, és új fejezetet nyitni az életemben” – mondta a Sky Sports csatornán a 38 éves hátvéd, aki legutóbb a másodosztályú Derby Countyban játszott. A 107-szeres angol válogatott játékos azt mondta, a jövőben edzősködni szeretne.

Cole húszéves profi karrierje során az Arsenalban (1999–2006), a Chelsea-ben (2006–2014), az olasz AS Romában (2014–2016) és az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxyben (2016–2018) játszott, mielőtt a Derbyhez igazolt.

A fénykorában a világ legjobb szélső hátvédjének tartott labdarúgó pályafutása legjobb éveit a két londoni együttesben töltötte, amelyekben összesen 556 alkalommal lépett pályára, és három bajnoki címet, hét FA Kupa-elsőséget, valamint egy-egy Bajnokok Ligája- és Európa Liga-diadalt ünnepelhetett.

Eredményein túl Cole az Arsenal–Chelsea klubváltás körülményeivel is beírta magát a Premier League történelmébe. A Chelsea akkori edzője, José Mourinho által nagyra tartott játékos a szabályokat megszegve, az Arsenal háta mögött kezdett titkos tárgyalásokba leendő együttesével 2005-ben, amiért a labdarúgóra, illetve a Chelsea képviselőire mai értéken számolva összesen közel félmillió fontos büntetést szabott ki a liga.

Cole nem meglepő módon közellenséggé vált volt csapata szurkolóinak körében, akik többek közt hamis húszfontos bankjegyeket nyomtattak a képével, és szórtak be neki a pályára, amikor 2006-ban először játszott az Arsenal ellen új csapata színeiben, Illetve a „Cashley Cole” gúnynevet ragasztották rá, anyagiasságára utalva (cash, azaz angolul készpénz). 

Rovatok