Index Vakbarát Hírportál

Álnéven játszó gambiai bevándorlóra gyanakodva óvott a német futballcsapat

2019. augusztus 19., hétfő 17:00

A VfL Bochum honlapján megjelentetett hétfői közlemény szerint a klub megóvta a Hamburg elleni német másodosztályú bajnoki mérkőzését az ellenfélnél pályára lépő egyik labdarúgó, a gambiai származású Bakery Jatta miatt.

A bochumiak közleménye szerint a játékos tisztázatlan személyazonossága miatt komolyan felmerül a lehetősége, hogy jogosulatlanul tartózkodik az országban, ebből következően jogosulatlanul szerepelt az ellenfél csapatában a mérkőzésen. A Bocum a Nürnber után a második csapat, amelyik megóvta a Hamburg elleni mérkőzését Jatta miatt.

A korábban a német labdarúgás tündérmeséjének számító gambiai játékos valódinak vélt személyazonosságáról a Sport Bild jelentetett meg egy leleplező írást a nyáron, amelynek szerzője azt állította, hogy a 21 éves Bakery Jatta a hazájában a Bakary Daffeh nevet viselte, és valójában több évvel idősebb, mint a német hatóságoknak a letelepedésekor mondta. Illetve az sem igaz, hogy korábban nem futballozott rendes csapatnál, mivel többek közt a gambiai korosztályos válogatottban is szerepelt.

Egyelőre sem a bevándorlási ügyekben illetékes szövetségi hivatal, sem a hamburgi hatóságok nem tudták sem megerősíteni, sem megcáfolni Jatta valódi személyazonosságát, míg a klubja szerint a játékos által nekik bemutatott iratok valódiak voltak, és a megfelelő hatóságok igazolták érvényességüket.

Amennyiben az derülne ki, hogy a játékos hamis iratokat mutatott be a hatóságoknak, úgy elveszítheti a munkavállalási engedélyét. Az egyelőre nem világos, hogy mindez milyen következményekkel járna azon mérkőzések tekintetében, amelyeken pályára lépett a német másodosztályban.

A Bochum közleménye szerint azért nyújtották be az óvást – noha még egyáltalán nem bizonyított, hogy bármiféle szabálytalanság történt volna Jatta ügyében –, mert nem akartak kicsúszni a rendelkezésre álló határidőből.

Rovatok