Index Vakbarát Hírportál

93 évesen meghalt a világrekorder futballedző

2019. szeptember 15., vasárnap 13:43

Meghalt Rudi Gutendorf, a német futballedzőt 93 évesen érte a halál - jelentette a Reuters. Az edző világrekorder volt, pályafutása során 55 csapat kispadján ült, köztük 22 válogatott irányított.

Európát leszámítva az összes kontinensen irányított válogatott csapatot, Európában klubcsapatokat edzett. A Nyugtalan Rudi, vagy a futball misszionáriusa - ilyen jelzőkkel illették az 1926. augusztus 30-án, Koblenzben született Rudolf Gutendorfot. Itt olvashatja róla írt portrénkat.

A koblenzi futballista 10 éves futballista karrierje során összesen 90 Oberliga meccs jutott, de a játék szeretete arra biztatta, hogy sose hagyja el a sportágat, így lett edző. A szakmai alapjait nem is akárki tanította meg neki. Sepp Herberger amellett, hogy az 1954-es világbajnok német csapatot építette fel, a szakember képzést is vezette. Gutendorf tőle sajátította el a szakma összes fortélyát és egy ideig kisebb csapatoknál próbálta valóra váltani a padban tanultakat.

1955-ben Svájcban kezdte az edzősködést a FC Blue Stars Zürichnél, majd hat évvel később már Tunéziában, az US Monasztirnál találta magát. 1968-ban, Bermudán lett először szövetségi kapitány, majd 1972-ben már Chilében dolgozott, még Salvador Allende elnökkel is sok időt töltött együtt a Santigón kivüli birtokán: "Gyakran találkoztunk a birtokán, szerette a whiskyt, aztán helikopterrel vitt mindig vissza a városba."

A vb-re egyik csapatát sem vitte ki, de az olimpiára kétszer is eljutott. 1988-ban Iránt, 1992-ben Kínát segítette a részvételhez. Ahogy emlékirataiban leírta, akkor jutott először eszébe, hogy abba kellene hagyni. De azért még Zimbabwe, Mauritius, majd Ruanda következett. Utóbbiról így írt:

Azt hiszem életem legfontosabb állomása volt. A népirtástól megsebzett, kivéreztetett kelet-afrikai ország túl volt a polgárháborún, a népirtáson. Együtt ültek a csapatom játékosai, hutuk és tuszik. Olyanok, akiknek az apja néhány éve még kölcsönösen vágta el a másik torkát.

Elhitettem velük, hogy a bosszú nem segít, a játék öröméért tiszteljék egymást. Azt hiszem megértették, életem legboldogabb pillanata volt."

Rovatok