Index Vakbarát Hírportál

A kötelező mázlival megvan, 1-0-ra vertük Azerbajdzsánt

2019. október 13., vasárnap 19:50

A magyar labdarúgó-válogatott a spliti 3-0-s vereség után Azerbajdzsánt fogadta, és az elején tetszetős, a végén szenvedős játékkal legyőzte. Az Európa-bajnoki selejtező hazai szakasza ezzel a meccsel lezárult, Cardiffban kell november 19-én kivívnia a továbbjutást a mieinknek.

Nagyon fegyelmezetten sorakoztak a meccs előtt a gyerekek a Fradi stadionja előtt, a helyszínen csak ők láthatták a magyar válogatott vasárnapi Európa-bajnoki selejtezőjét. Nem számolgattak, csak élvezni akarták a meccset. Jöttek Pécsről, Kisvárdáról, Nagyváradról és Szlovákiából is.

A VIP-be húsz embert engedhetett be a magyar szövetség - húszat kellett adnia az ellenfélnek -, Orbán Viktor nem jött, a külügyminiszter Szíjjártó Péter igen.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a szlovákok elleni meccs után döntött úgy, hogy az akkor tapasztalt hangulat rasszista és kirekesztő volt, ezért szervezett szurkolás nem lehet, a gyerekektől viszont nem szerették volna elvenni a futball élményét. A zárt kapus szabályon ez a kiskapu, hivatalos nyelven ajánlás, ezt használta ki a hazai szövetség. A gyerekek szurkoltak, kiabáltak, kürtöket fújtak, és végig morajlás volt, vagyis élt a stadion. 

A Splitben nagyokat hibázó Kádár Tamás még a kispadon sem kapott helyett.

Marco Rossi Vida Mátét állította be védekező középpályásnak, Nagy Ádám sérülése miatt szintén nem volt a kispadon.

A magyar csapat álomszerűen kezdett, élvezetesen futballozott az első perctől, a tizedik percben meg is szerezte a vezetést.

Az azeriek kifejeltek egy szögletet, de épp Korhut Mihály elé került a labda, aki kapásból lőtt 30 méterről, és a bal kapufa mellé. Élete gólja volt, a balhátvéd íjászmozdulattal ünnepelt, ez volt az első találata a válogatottban.

Már a szöglet előtt is volt egy veszélyes helyzetünk, akkor Vida Máté csavarta a bal felső felé a labdát, Balajev kapus bravúrral tolta a léc fölé a labdát.

Az ellenfél a 22. percben mutatott életjelet magáról, akkor sem jutottak el lövésig, mert Orbán blokkolt. Az első félórát is magyar helyzet zárta, Kovács jobbról belőtt pontos beadására Sallai érkezett jó ütemben, azonnal lőtt, de egy méterrel mellé. Sallainak voltak nagy cselei a tizenhatoson belül, de miután elfektette a védőjét, középre adása nem ment emberhez.

A játékrész utolsó percében Szoboszlai tört be a tizenhatoson belülre, de lőni már nem tudott, mert a védők leszerelték. A Salzburg középpályása csütörtökön még nem tudta vállalni a játékot, mostanra épült fel.

A mieink játékában megvolt az ötlet, az azeriek semmivel sem mutattak többet, mint az első meccsen, még júniusban Bakuban, amikor 3-1-re sikerült legyőzni őket.

A horvátok elleni indiszponáltságnak nyoma sem volt, de hát nem is azonos kategóriából érkezett az ellenfél. Az első félidőnek annyi negatívuma volt, hogy Lovrencsics begyűjtött egy sárga lapot. 

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Az 51. percben majdnem onnan rúghattunk szabadot, ahonnan Szoboszlai becsavarta a szlovákoknak. Most azonban nem kapura lőtte, hanem lepasszolta a szélre Dzsudzsáknak, aki nem tudta beadni. Nem tudtak azonban felszabadítani azonban a vendégek, és két perc múlva 26 méterről lőhetett a Salzburg középpályása. 30 centit tévedett.

Nem sokkal később Kovácsnak is volt még egy veszélyes lövése, de belevetődtek.

A 61. percben Dzsudzsák jobbal adott be, veszélyesen jött a labda, Sallai kapásból, félfordulattal, szép mozdulattal ellőtte, de nem veszélyesen. Ráadásul Szoboszlai érkezett, akár neki is hagyhatta volna.

Dzsudzsákot a 71. percben vette le a pályáról Marco Rossi, aki kissé durcásan vette tudomásul, hogy ez a meccs véget ért neki.

Sok jó megoldása nem volt a csapatkapitánynak, a cseréje abszolút jogos volt. Korhut sárga lapja a legrosszabbkor jött, mert rá nem számíthat az utolsó meccsen Rossi.

A 78. percben Korhut ismét megpróbálta, akkor viszont kevéssel mellélőtt. Egy perc múlva Szalai fordult le a védőjéről, de beleléptek a lövésébe.

A második félidőben már érezhetően visszaesett a mieink játéka, de az azeriek általában tanácstalanul jöttek át a térfelünkre, így nagyon aggódni nem kellett az egyenlítés miatt. Már a 90. perc utáni ráadásban aztán egy pillanatra döbbent csend támadt.

Egy jól beívelt szabadrúgás, és egy erős fejes valamint Gulácsi védése után a magyar kapuba pattant a labda. A holland játékvezető, Higler kezezést látott, de mint a sokadik visszajátszásból kiderült, nem volt az.

A 20.45-kor kezdődő Wales-Horvátország meccs eredményétől függetlenül nekünk nyerni kell Cardiffban, november 19-én, és még az is kevés lehet.

radar

Rovatok